FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Priebe: EU zaiteresirana za rješavanje spora BiH sa susjedima

SARAJEVO,11. ožujka(Hina) - Europska unija neće se miješati u sporkojega Bosna i Hercegovina i njeni susjedi imaju oko provedbesporazuma o slobodnoj trgovini, no zainteresirana je vidjeti na kojiće se način taj problem rješiti, izjavio je u petak u SarajevuReinhardt Priebe, direktor odjela pri Europskoj komisiji (EK)zaduženog za proširenje Unije.
SARAJEVO,11. ožujka(Hina) - Europska unija neće se miješati u spor kojega Bosna i Hercegovina i njeni susjedi imaju oko provedbe sporazuma o slobodnoj trgovini, no zainteresirana je vidjeti na koji će se način taj problem rješiti, izjavio je u petak u Sarajevu Reinhardt Priebe, direktor odjela pri Europskoj komisiji (EK) zaduženog za proširenje Unije.

Priebe je u Sarajevu boravio na čelu izaslanstva EK koje je sudjelovalo u radu konzultantske radne skupine što je u protekla dva dana razmatrala stanje u BiH i provedbu reformi nužnih za približavanje te zemlje Europskoj uniji.

Na konferenciji za novinstvo održanoj nakon tog sastanka Priebe je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao kao mreža ugovora o slobodnoj trgovini na zapadnom Balkanu, sa stajališta EU, predstavlja vrlo važan dio regionalne suradnje.

"Kad god se u tom području pojave sporovi - a to se u trgovini često dešava - mi se zalažemo da se oni riješe na prijateljski i sporazuman način", kazao je Priebe.

Takvo postupanje, po njegovim riječima, bilo bi još jedan dokaz da se ova regija kreće u pravcu dobrosusjedske suradnje.

"Mi nismo konačni arbitar u ovom pitanju, no želimo biti informirani i vidjeti kako će se problem rješiti", kazao je Priebe.

Izravna intervencija Europske komisije u ovakvim slučajevima, kako je pojasnio, može se očekivati samo kada su u pitanju interesi neke od zemalja-članica EU.

Hrvatska Vlada je sjednici u četvrtak izrazila je duboko nezadovoljstvo Odlukom Vijeća ministara BiH o privremenoj suspenziji dijelova Ugovora o slobodnoj trgovini s Hrvatskom, ocijenivši je diskriminirajućom. Vlada je na toj sjednici donijela odluku o upućivanju diplomatske note BiH vlastima.

Suspenzija se odnosi na 23 poljoprivredno-prehrambena proizvoda, a carine bi se nametnule za mlijeko i mliječne proizvode, te meso i neke mesne prerađevine.

Hrvatska Vlada, prema riječima državne tajnice u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Marije Pejčinović Burić, očekuje povlačenje odluke u najkraćem mogućem roku i zajedničko traženje najboljeg mogućeg rješenja za obje države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙