FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pribe: "Precizno provoditi" sporazume o slobodnoj trgovini

SARAJEVO,11. ožujka(Hina) - Bosna i Hercegovina prednjačila je u regijiu pregovorima o slobodnoj trgovini, a Europska komisija sada očekujeda ta zemlja bude i na čelu procesa provedbe tih sporazuma, izjavio jedirektor Opće uprave za proširenje u Europskoj komisiji (EC), zaduženza zapadni Balkan, Reinhard Pribe.
SARAJEVO,11. ožujka(Hina) - Bosna i Hercegovina prednjačila je u regiji u pregovorima o slobodnoj trgovini, a Europska komisija sada očekuje da ta zemlja bude i na čelu procesa provedbe tih sporazuma, izjavio je direktor Opće uprave za proširenje u Europskoj komisiji (EC), zadužen za zapadni Balkan, Reinhard Pribe.

Pribe, koji trenutačno boravi u Sarajevu kako bi sudjelovao u radu konzultativne radne skupine koja razmatra stanje u BiH, kazao je u izjavi koju u petak prenosi sarajevski "Dnevni avaz" kako je za Europsku komisiju od bitnog značenja da se sporazumi o slobodnoj trgovini "precizno provodi i da se procedure - kada se teškoće pojave - ispravno koriste".

"Nemojte očekivati da govorim tko je u pravu u ovim sučeljavanjima BiH s njenim susjedima", kazao je ovaj dužnosnik Komisije, ali je potvrdio da će vlastima BiH biti postavljeno pitanje tretmana slovenske robe na tržištu BiH s obzirom da je Slovenija punopravni član Unije.

Komentirajući ambicije BiH da nastavi približavanje EU, Pribe je kazao kako ta zemlja ne može računati na skori početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji, jer još nije ispunila preduvjete koje je postavila Europska komisija.

Također je ocijenio kako je BiH do sada postigla značajan napredak u provedbi reformi na kojima inzistira Bruxelles, no dva najveća problema - suradnja sa Haaškim tribunalom i preustroj policije - i dalje su neriješena.

Pribe u ime Komisije predvodi dio izaslanstva konzultativne radne skupine koja, zajedno s vlastima BiH, trenutačno razmatra stanje u toj zemlji, a nakon početnih razgovora kazao je kako se u ovom trenutku ne može kazati da je BiH zabilježila napredak u 16 područja na kojima inzistira Bruxelles.

"Zbog toga nisam u stanju kazati da možemo dati 'zeleno svjetlo' za početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je Pribe.

Bosanskohercegovački dužnosnici ranije su najavljivali kako očekuju da će ti pregovori početi u svibnju.

Pribe je potvrdio kako će se u tom mjesecu održati još jedan sastanak konzultativne radne skupine kada će se moći dati "jasniji ali i konačni odgovor" na pitanje koliko je daleko BiH odmakla u provedbi reformi.

Pojašnjavajući što znači puna suradnja s Haaškim tribunalom, Pribe je kazao kako neke predaje optuženika u proteklom razdoblju jesu predstavljale dobar signal, no broj takvih slučajeva nije toliki da bi se napredak mogao ocijeniti zadovoljavajućim.

Preduvjet za dalje približavanje BiH Europskoj uniji je i novi ustroj policije, a Pribe je pojasnio kako on mora biti uspostavljen na državnoj razini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙