FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice: Sjedinjene Države se povukle iz dijela Bečke konvencije

MEXICO, 10. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države povukle su seiz fakultativnog protokola Bečke konvencije iz 1963. na temelju kojegaMeđunarodni sud pravde (ICJ) može posredovati kod suđenja stranihzatočenika u SAD-u, objavila je u četvrtak američka državna tajnicaCondoleezza Rice.
MEXICO, 10. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države povukle su se iz fakultativnog protokola Bečke konvencije iz 1963. na temelju kojega Međunarodni sud pravde (ICJ) može posredovati kod suđenja stranih zatočenika u SAD-u, objavila je u četvrtak američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Povlačenje iz toga protokola, objasnila je službena predstavnica State Departmenta Darla Jordan za američki dnevni list Washington Post, način je da se "zaštitimo od presuda Međunarodnog suda pravde koje bi mogle dovesti u nepriliku naš pravosudni sustav".

Opcionalni protokol koji je Washington predložio 1963. i ratificirao 1969. zajedno s Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima u cijelosti, ovlašćuje strane zemlje da se obrate ICJ-u kada se osumnjičenicima zatočenim u inozemstvu uskraćuje pravo da razgovaraju s diplomatom svoje zemlje.

No Rice je najavila da će SAD i dalje poštovati Bečku konvenciju koja predviđa načelo konzularne pomoći zatočenicima, koju je ocijenila "iznimno važnom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙