FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dalaj lama: Tibet može ostati dio Kine

NEW DELHI, 10. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Duhovni vođa TibetanacaDalaj lama, na kojeg vlada u Pekingu gleda kao na živući simbolseparatističkih težnji Tibeta, u četvrtak je izjavio da su on injegovi sljedbenici spremni na to da Tibet ostane dio Kine, ističućida jedino što želi jest veća autonomija.
NEW DELHI, 10. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Duhovni vođa Tibetanaca Dalaj lama, na kojeg vlada u Pekingu gleda kao na živući simbol separatističkih težnji Tibeta, u četvrtak je izjavio da su on i njegovi sljedbenici spremni na to da Tibet ostane dio Kine, ističući da jedino što želi jest veća autonomija.

"Još jednom želim kineskim vlastima poručiti da će se, dok sam ja odgovoran za tibetanske poslove, vlada u egzilu zalagati za tzv. srednji pristup i da neće tražiti nezavisnost Tibeta", kazao je Dalaj lama.

"Voljni smo ostati unutar Narodne republike Kine", dodao je duhovni vođa Tibeta.

Analitičari u njegovim izjavama vide daljnje omekšavanje stajališta prema Kini i pokušaje da se Pekingu olakša rješavanje tog dugoročnog problema.

"Dalaj lama želi u stvari Kini dati priliku da dostojanstveno riješi problem Tibeta gdje se nametnula poput kolonijalnog gospodara. No, kineski su dužnosnici i prije propustili takve šanse te sumnjam da će i sada pozitivno odgovoriti na ovu najnoviju priliku", ocijenio je Vijay Kranti, stručnjak za odnose Tibeta i Kine.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir, Dalaj lama, koji je 1959. prebjegao u Indiju nakon neuspjele pobune i od tada u Dharamsali vodi vladu u egzilu, svoje je posljednje izjave dao prilikom godišnjeg obraćanja narodu, obilježavajući 46. godišnjicu pobune.

Direktni kontakti između Tibetanaca u egzilu i Pekinga su prekinuti nakon što je 1993. godine zbog pobune u Tibetu suspendiran dijalog dviju strana.

Prije dvije godine pregovori su obnovljeni u tišini. Dvije strane pokazuju interes za rješavanje tibetskog problema a ključnim se čini mogućnost da se Dalaj lama, pod određenim uvjetima, vrati u Lhasu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙