FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Andreas Gross: Ubojstvo Mashadova - zamka za mir

STRASBOURG , 9. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Eliminacija čečenskog vođei borca za neovisnost Aslana Mashadova predstavlja zamku za mir idovest će do još većeg radikalizma među separatistima, rekao je usrijedu posebni izvjestitelj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe zaČečeniju Andreas Gross.
STRASBOURG , 9. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Eliminacija čečenskog vođe i borca za neovisnost Aslana Mashadova predstavlja zamku za mir i dovest će do još većeg radikalizma među separatistima, rekao je u srijedu posebni izvjestitelj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za Čečeniju Andreas Gross.

"Jako žalim zbog Mashadovljeva ubojstva i mislim da je ono zamka za mir. To je temeljna pogreška koja će dovesti do još većeg radikalizma među separatistima", rekAo je Gross za France presse.

Švicarski parlamentarac i jedan od organizatora projekta Okrugli stol o Čečeniji koji će se održati 21. ožujka u Strasbourgu, izrazio je sumnju da bi se uskoro moglo dogoditi da "prijatelji" Aslana Mashadova, koji je predstavljao umjerenu liniju u čečenskom separatizmu, "posebno mladi koji su odrasli u ratu, dođu u iskušenje da se priključe" radikalnom čečenskom ratnom vođi Šamilu Basajevu.

Istaknuvši da će branitelji mira od sada "biti suočeni s još težom zadaćom", Gross je izrazio želju da se predviđeni Okrugli stol za dva tjedna održi unatoč novom negativnom razvoju događaja. Također je kazao kako će tijekom vikenda posjetiti Moskvu, a zatim London gdje će razgovarati s izaslanikom Aslana Mashadova Ahmedom Zakajevim, koji je u Britaniji dobio politički azil i koji "otvoreno podupire" projekt Okruglog stola.

U Strasbourgu bi se 21. ožujka trebalo sastati pedesetak važnih dužnosnika, među kojima i predsjednik čečenske republike Alu Alhanov, a svrha sastanka bila bi omogućiti "proširenje temeljnog dijaloga i nastojanje da se čečensko pitanje riješi političkim putem".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙