FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan: više sam pesimist nego optimist da će pregovori početi 17. ožujka

ZAGREB,9. ožujka(Hina) - Više sam pesimist nego optimist da ćepregovori početi 17. ožujka, izjavio je danas predsjednik SDP-a IvicaRačan, predstavljajući u Hrvatskom saboru izjavu SDP-a o hrvatskomputu u EU.
ZAGREB,9. ožujka(Hina) - Više sam pesimist nego optimist da će pregovori početi 17. ožujka, izjavio je danas predsjednik SDP-a Ivica Račan, predstavljajući u Hrvatskom saboru izjavu SDP-a o hrvatskom putu u EU.

Takav osjećaj Račan, kako kaže, temelji na posljednjim informacijama koje dobiva iz EU - da Hrvatska i dalje u potpunosti ne surađuje s Haškim sudom.

"Ako EU ocijeni da Hrvatska ima punu suradnju s Haagom moguće je zamisliti da pregovori počnu, ali za sada, izgleda, s tom percepcijom ne stojimo dobro. Više sam pesimist nego optimist", rekao je Račan na konferenciji za novinare.

Nepravedno je, kaže, da se Hrvatsku gleda kroz jedan problem, da se ignoriraju sve obveze koje je već ispunila.

"Svođenje hrvatske sposobnosti da započne pregovore samo na jedno pitanje, ono generala Gotovine, nepravedno je i pojednostavljeno vrednovanje Hrvatske, mislimo da EU u tome griješi i žalimo zbog toga", kazao je Račan.

SDP je, ističe, zabrinut jačanjem euroskepticizma i odbojnosti prema EU u Hrvatskoj, ali i odnosom EU prema Hrvatskoj.

"Sve više građana Hrvatske osjećaju takvu Europu nepravednom i na nju reagiraju emocionalnim osjećajem poniženosti i uvrijeđenosti. Ako Europa griješi u svom trenutnom odnosu prema Hrvatskoj, držimo da Hrvatska ne smije pogriješiti u svoj reakciji, ponajprije zbog sebe i želje da njeni građani žive bolje i sigurnije", kazao je.

Račan nije izravno odgovorio na pitanje čini li Hrvatska sve što može kako bi riješila 'slučaj Gotovina', rekavši samo da su vjerodostojnost Hrvatske pred Bruxellesom ozbiljno narušile "neke izjave koje pokazuju da dijelovi državnog aparata nisu solidni".

Upitan kakve su to izjave, odgovorio je da je izuzetno loše za Hrvatsku odjeknula medijska objava dokumenata hrvatskih tajnih službi o navodnom pomaganju Gotovini u bijegu.

Na pitanje tko će snositi odgovornost ne otpočnu li pregovori, odgovorio je da s utvrđivanjem odgovornosti treba pričekati 17. ožujka i argumentaciju eventualne odgode, ističući kako ne bi bio previše zabrinut ako se početak pregovora odgodi za par mjeseci.

Bez obzira počnu li pregovori sada ili nešto kasnije, naglašava Račan, Hrvatska mora nastaviti s pripremama za pregovore jer će o tome, tvrdi, ovisiti njihova kvaliteta i brzina.

SDP, dodaje Račan, od Vlade očekuje da vjerodostojnom suradnjom s Haškim sudom otkloni prigovore iz EU i onemogući podjelu Hrvatske "oko pogrešnih dvojbi".

"Dilema EU ili Gotovina pogrešna je i za Hrvatsku i za EU. Hrvatska mora poštivati pravo i međunarodne obveze, a oni koji u Hrvatskoj te obveze žele jednostrano odbaciti i koji njihovo poštivanje kvalificiraju kao 'teror prava' ne rade na dobrobit Hrvatske", naglasio je Račan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙