FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar Kitarović: Pripremamo se za pregovore 17. ožujka

ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina/APA) - Hrvatska je još uvijekoptimistična i nada se da će pregovori između Zagreb i Bruxellesapočeti 17. ožujka kao što je to bilo i predviđeno, kazala je hrvatskaministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda GrabarKitarović u razgovoru za austrijsku novinsku agenciju APA.
ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina/APA) - Hrvatska je još uvijek optimistična i nada se da će pregovori između Zagreb i Bruxellesa početi 17. ožujka kao što je to bilo i predviđeno, kazala je hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović u razgovoru za austrijsku novinsku agenciju APA.

"Do 17. ožujka još ima vremena i mi se pripremamo za pregovore", kazala je u srijedu hrvatska ministrica u razgovoru za APA-u, pred odlazak u Beč na razgovore s austrijskom ministricom vanjskih poslova Ursulom Plassnik, s kojom se dosada već dva puta sastala.

"Ako ne vjerujete u određeni cilj, onda se taj cilj ne može ni ostvariti", dodala je ističući da bi odgađanje početka pregovora između Zagreba i Bruxellesa bilo odašiljanje "krivog signala".

Grabar Kitarović u četvrtak će u Beču razgovarati sa svojom austrijskom kolegicom o približavanju Hrvatske EU-u te o bilateralnim odnosima, a bit će to njezin prvi službeni posjet nekoj zemlji otkako je nedavno imenovana ministricom vanjskih poslova i europskih integracija.

"Željela sam da moj prvi službeni posjet bude upravo Austrija, zemlja koja je naš pravi prijatelj", kazala je ministrica, te dodala: "Želimo prenijeti poruku da na Austriju gledamo kao na jednog od naših najvećih prijatelja te da želimo zajedničku budućnosti u okviru euro-atlantskih integracija".

Grabar Kitarović je kazala da su odnosi između Zagreba i Beč odlični te da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja ni razlika u stajalištima. Ona će, kako je kazala, austrijsku ministricu izvijestiti i o naporima koje Hrvatska čini ne bi li pronašla odbjeglog generala Antu Gotovinu.

"Mi nemamo informacije koje bi pokazale da je Gotovina u Hrvatskoj", kazala je Grabar Kitarović, te podsjetila da je Hrvatska dosada ispunila 625 od 626 zahtjeva haškog suda.

"To ne znači da Hrvatska ne želi dalje surađivati. Mi (za Gotovinom) tragamo zajedno s drugim zemljama. Svejedno je je li Gotovina do 17. ožujka u Haagu ili ne, jer obveza Hrvatske da u potpunosti surađuje s haškim sudom time neće prestati", zaključila je, objasnivši da suradnja Zagreba s Haagom nije samo uvjet EU nego i obveza koja se nalazi u hrvatskom zakonodavstvu.

"Kada smo već ispunili 625 zahtjeva haškog suda, ne postoji niti jedan razlog da to pitanje ne zatvorimo i ne okrenemo se budućnosti", istaknula je.

Predviđeni pregovori između Zagreba i Bruxellesa o ulasku Hrvatske u EU, koji bi trebali početi 17. ožujka, mogli bi biti odgođeni, nakon što je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u pismo EU-u napisala kako smatra da Hrvatska ne surađuje u potpunosti s ICTY-em.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙