FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija će 2006. organizirati konferenciju o budućnosti Balkana, Die Presse

ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Austrija planira organiziratikonferenciju o budućnosti Balkana u prvoj polovici sljedeće
ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Austrija planira organizirati konferenciju o budućnosti Balkana u prvoj polovici sljedeće

godine, za vrijeme svoga predsjedanja Europskom unijom, objavio je u petak dnevnik Die Presse.

Ta konferencija, koja je još u pripremnoj fazi, mogla bi se održati u Beču ili Bruxellesu.

Ambicioznim planom za rješenje balkanskog pitanja austrijska bi vanjska politika mogla ostvariti renesansu povijesne posredničke uloge Beča, a plan podržava ne samo službena austrijska politika nego i opozicija, rekao je voditelj Odjela za europske integracije u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova Martin Sajdik u razgovoru za dnevnik Die Presse od petka.

Na Balkanskoj konferenciji, planiranoj za prvo polugodište 2006., razmatrali bi se modeli za budućnost zemalja bivše Jugoslavije kao samostalnih država, posebno budući status Kosova i Crne Gore. Vrijeme planiranog održavanja konferencije u Beču također smatraju idealnim jer se baš 2006. mora odlučiti o budućnosti Kosova i Crne Gore, a netom prije toga je planirano i održavanje referenduma o neovisnosnosti u Crnoj Gori. Na konferenciji bi se također trebao naći i model za približavanje Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine te Makedonije Europskoj Uniji.

Austrijski socijaldemokatski zastupnik u Europskom parlamentu Hannes Swoboda kaže da će i njegova stranka dati potporu toj inicijativi.

"To bi moglo povećati vrijednost Austrije u EU", kaže Swoboda. Austrijski socijaldemokrat i europski parlamentarac, prema Die Presseu, zauzima se za model "Zajednice neovisnih država" za Balkan.

Temelj zajednice trebao bi biti gospodarski savez tih zemalja zemalja, smatra Swoboda.

(Šire u EUinfo)

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙