FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Swoboda: Del Ponte treba podastrti dokaze u slučaju Gotovina

BEČ, 4. ožujka 2005. (Hina/APA) - Zastupnik Socijalističke strankeAustrije (SPOE) u Europskom parlamentu Hannes Swoboda pozvao je glavnutužiteljicu suda UN-a za zločine počinjene na području bivšeJugoslavije (ICTY) da podastre konkretne dokaze da se optuženi general Ante Gotovina nalazi u Hrvatskoj.
BEČ, 4. ožujka 2005. (Hina/APA) - Zastupnik Socijalističke stranke Austrije (SPOE) u Europskom parlamentu Hannes Swoboda pozvao je glavnu tužiteljicu suda UN-a za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) da podastre konkretne dokaze da se optuženi general Ante Gotovina nalazi u Hrvatskoj.

Načelo je pravne države da se tvrdnje moraju potkrijepiti dokazima. "To mora učiniti i gospođa Del Ponte - pa i javno", kritizirao je Swoboda u petak u interviewu za emisiju austrijske radio-postaje ORF "Radio-Morgenjournal".

Swoboda, koji je izvijestitelje Europskog parlamenta za Hrvatsku, zauzima se za to da u slučaju da ti dokazi ne budu podastrti, pregovori s Hrvatskom o pristupu EU započnu 17. ožujka kao što je i planirano. "Mi u Europskom parlamentu nismo vidjeli nikakve dokaze. I inače nisam proteklih tjedana sreo nikoga tko je mogao podastrti dokaze", naglasio je Swoboda u razgovoru za ORF.

Hrvatska je proteklih godina učinila puno toga kako bi se približila EU, naglasio je Swoboda. EU treba pozitivno poduprijeti trenutno raspoloženje u toj zemlji i započeti pregovore koji mogu biti prekinuti u svakom trenutku ako se pokaže da vlada u Zagrebu ne surađuje u potrazi za Gotovinom, napominje austrijski zastupnik u Europskom parlamentu.

Swoboda je kritizirao da je Europska unija, a posebno predstavnici vlada - "previše fiksirana" na haaški sud. ICTY i Del Ponte "ne pokazuju baš veliku dozu taktičnosti" kada je u pitanju izvođenje Gotovine pred sud. Nadalje, točno je, nažalost, da i EU "jako često" djeluje "bez osjećaja za takt" i da prije podupire protivnike nego pristaše EU-a u zemljama-kandidatima. "Ponovi li se to i u Hrvatskoj, bit će to jako žalosno", ističe Swoboda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙