FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor EU-RH: Unija želi otvaranje pregovora, uvjet puna suradnja s ICTY-em

ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Europska unija želi da se pregovori sHrvatskom otvore 17. ožujka, ali to znači da RH mora poduzeti sve štomože kako bi odbjegli general Ante Gotovina bio prebačen u Den Haag,rečeno je u četvrtak na prvom sastanku Zajedničkog parlamentarnogodbora EU-RH u Zagrebu.
ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Europska unija želi da se pregovori s Hrvatskom otvore 17. ožujka, ali to znači da RH mora poduzeti sve što može kako bi odbjegli general Ante Gotovina bio prebačen u Den Haag, rečeno je u četvrtak na prvom sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-RH u Zagrebu.

"EU poziva Hrvatsku da poduzme potrebne korake za punu suradnju s ICTY-em i ponavlja da posljednji preostali optuženik mora biti lociran i prebačen u Den Haag što je prije moguće", izjavio je Georges Santer u ime predsjedavajućeg Vijeća ministara EU-a i time ponovio posljednje zaključke Vijeća ministara.

"Svi znamo da je ova zemlja puno učinila u svojoj suradnji s Haškim sudom", kazao je Santer. "Čekamo otvorena srca da Hrvatska postane dio europske obitelji i stoga se nadamo da se taj posljednji problem može riješiti".

"Mi ne možemo zamisliti Europu bez Hrvatske", istaknuo je.

Na upit novinara zašto većina europskih zemalja ne vjeruje tvrdnjama hrvatske Vlade da general Gotovina nije u Hrvatskoj i da ga stoga Vlada ne može izručiti, on je rekao da "neke od naših zemalja (članica EU-a) smatraju da je svijest o tome da je to stvaran problem došla malo kasno i da činjenica da je toliko toga učinjeno sada visi zbog tog jedinog problema".

Glavni operativac tijekom pregovora RH za članstvo u EU David Daly, koji na dvodnevnom sastanku predstavlja Europsku komisiju, izjavio je da svi u Europskoj komisiji žele da pregovori počnu sredinom ožujka, ali je također istaknuo da to znači punu suradnju s Haškim sudom.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Johannes Swoboda rekao je na sastanku da je u Hrvatskoj postignut ogroman napredak te da smatra da će biti razočaravajuće ne samo za političare nego i za obične ljude ako pregovori ne počnu 17. ožujka. Prema njegovom mišljenju, da bi se to ostvarilo ne samo Hrvatska nego i EU moraju učiniti sve što mogu.

Sastanak završava u petak usvajanjem zajedničke izjave koja bi, prema očekivanjima, trebala biti povoljna za Hrvatsku.

Zajednički parlamentarni odbor predstavlja novi oblik suradnje između Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta, a utemeljen je slijedom odluke EP-a iz ožujka 2004. kojom su izabrani članovi u posebno izaslanstvo za odnose s RH i odluke Hrvatskog sabora od 15. listopada 2004.

Ovo je prvi izravni sastanak predstavnika dvaju parlamenta, budući da je suradnja koja datira još od 1992. dosad uvijek išla preko Odbora za jugoistočnu Europu čiji su članovi obilazili sve zemlje regije.

Na dvodnevnom sastanku u Zagrebu sudjeluje 12 zastupnika iz najvažnijih političkih grupacija zastupljenih u EP-u, a osim njih nazočan je i Austrijanac Swoboda, izvjestitelj EP-a za Hrvatsku, zatim Santer u ime predsjedavajućeg Vijeća ministara EU-a i Daly, glavni operativac tijekom pregovora RH za članstvo u EU, koji predstavlja Europsku komisiju.

Dvjema sjednicama Zajedničkog odbora predsjeda predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković i Mađar Pal Schmitt, predstavnik narodnjačke skupine u EP-u. Sastanku također nazoče državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević te glavni pregovarač RH u pristupnim pregovorima Vladimir Drobnjak.

Izaslanstvo Europskog parlamenta koje sudjeluje na sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora u četvrtak je primio i premijer Ivo Sanader, a u petak bi se trebalo sastati s predsjednikom Stjepanom Mesićem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙