FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bavarska za što brži ulazak Hrvatske u EU

ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Čitava bavarska vlada odlučno sezalaže da Hrvatska što prije postane članica Europske unije, izjavioje u petak u Zagrebu Hans Mayer, tajnik njemačkog dijela Stalnehrvatsko-bavarske komisije i voditelj Ureda za međunarodne odnosebavarske vlade, nakon završetka Seminara o RH za državne bavarskeslužbenike.
ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Čitava bavarska vlada odlučno se zalaže da Hrvatska što prije postane članica Europske unije, izjavio je u petak u Zagrebu Hans Mayer, tajnik njemačkog dijela Stalne hrvatsko-bavarske komisije i voditelj Ureda za međunarodne odnose bavarske vlade, nakon završetka Seminara o RH za državne bavarske službenike.

"Na čelu s premijerom, čitava bavarska vlada odlučno podupire što brži ulazak Hrvatske u EU", kazao je Mayer. Izrazio je nadu da će pregovori pravodobno početi i poručio da se eventualna odgoda pregovora "neće odraziti na gospodarske odnose" Hrvatske i Bavarske.

Laurids Hoelscher, zamjenik njemačkog veleposlanika u Zagrebu, koji je također nazočio konferenciji za novinare, rekao je da ne treba spekulirati o odgodi pregovora, ali "ako do nje i dođe to ne znači da je završena europska perspektiva Hrvatske".

Mayer je istaknuo da je "Hrvatsko-bavarska komisija temelj naših odnosa i široke suradnje i radi u korist obiju zemalja", te da osim gospodarskih, dvije strane održavaju i vrlo dinamične političke kontakte". Podsjetio je da su Bavarsku u jednoj godini posjetili šefovi hrvatske države i Vlade, te najavio skorašnji posjet bavarskog premijera Zagrebu.

Supredsjedatelj spomenute bilateralne komisije i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Bakota i Willi Lederer, dužnosnik bavarske vlade, objasnili su da je seminar o RH za bavarske državne službenike održan s ciljem da se, osim političara, i službenici u državnoj upravi što bolje upoznaju sa zemljom koja s Bavarskom održava "vrlo dobre i bliske političke i gospodarske veze".

Lederer je kazao da je skupina od 15 službenika bavarske državne uprave prije toga boravila u Bruxellesu, te da je nakon seminara u Zagrebu "jako poraslo razumijevanje za hrvatske probleme na putu u Europsku uniju".

Stalna hrvatsko-bavarska komisija osnovana je 1972. godine i od tada neprekinuto djeluje. Proklamira regionalnu politiku i začetnica je brojnih inicijativa, poput Dunavske inicijative.

Bakota je također podsjetio na veliku potporu Bavarske stjecanju hrvatske nezavisnosti i ukazao na stalnu pomoć te njemačke savezne pokrajine koja ima i zaseban ured u Bruxellesu. Bavarska je ujedno i jedina od njemačkih saveznih pokrajina koja održava izravne veze sa suverenim državama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙