FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra u Den Haagu sastanak Del Ponte-Asselborn o suradnji RH-ICTY

ZAGREB/DEN HAAG/LUXEMBOURG, 3. veljače 2005.(Hina) - PredsjedavajućiVijeća EU-a, luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn,sastat će se u petak u Den Haagu s glavnom tužiteljicom Haškog sudaCarlom del Ponte koja će ga izvijestiti o novostima u suradnjiHrvatske s ICTY-em, potvrdili su u četvrtak njihovi glasnogovornici.
ZAGREB/DEN HAAG/LUXEMBOURG, 3. veljače 2005.(Hina) - Predsjedavajući Vijeća EU-a, luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, sastat će se u petak u Den Haagu s glavnom tužiteljicom Haškog suda Carlom del Ponte koja će ga izvijestiti o novostima u suradnji Hrvatske s ICTY-em, potvrdili su u četvrtak njihovi glasnogovornici.

"Radi se o konzultativnom sastanku ministra Asselborna s Carlom del Ponte na kojem će tužiteljica izvijestiti ima li nekih novosti nakon izvješća o suradnji RH koje nam je podnijela početkom prošlog mjeseca", izjavio je u telefonskom razgovoru za Hinu Asselbornov glasnogovornik Eldar Subašić.

Del Ponte je 11. veljače izvijestila luksemburško predsjedništvo EU-a da je general Ante Gotovina unutar dosega hrvatskih vlasti i da bez njegova izručenja ne može reći da postoji puna suradnja RH.

Njezina potvrda da Hrvatska u potpunosti surađuje s ICTY-em preduvjet je za početak pristupnih pregovora s EU-om, o čemu će konačnu odluku donijeti ministri vanjskih poslova Unije 16. ožujka.

"To su posljednje konzultacije predsjedništva EU-a s tužiteljicom Del Ponte u pripremi sastanka 16. ožujka", kazao je Subašić.

Napomenuo je kako su mogući i novi kontakti Luksemburga s tužiteljicom do tog datuma "ako dođe do dramatičnih promjena".

Na upit hoće li se konačna odluka o pregovorima Hrvatska-EU, donijeti već 10. ožujka na sastanku COREPER-a, Odbora stalnih predstavnika članica EU-a u Bruxellesu, glasnogovornik je kazao kako će "službenu odluku donijeti ministri vanjskih poslova".

"Zeleno svjetlo će dati ili ne, ministri vanjskih poslova 16. ožujka. Del Ponte će nam reći ima li nekih nijansi ili promjena u odnosu na mišljenje koje je iznijela 11. veljače što ćemo mi prenijeti Vijeću EU-a", rekao je glasnogovornik.

Nakon sastanka Del Ponte-Asselborn, koji će se održati predvečer, nisu predviđene izjave za novinare niti priopćenje, dodao je.

Na upit o tome je li Luksemburg primio izvješće hrvatske Vlade o onome što je poduzeto u traganju za Gotovinom, on je potvrdio da je "vlada RH upoznala predsjedništvo EU-a s izvješćem".

Glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann potvrdila je da će se sutra u Den Haagu održati sastanak Asselborn-Del Ponte, ali nije željela komentirati sadržaj razgovora, te potvrdila da nakon sastanka nisu predviđene izjave za novinare.

Hartmann je kazala da haško Tužiteljstvo još nije primilo opsežan izvještaj iz Hrvatske o novim koracima u traganju za Gotovinom.

"Nismo dobili taj izvještaj i nemam nikavih komentara", rekla je.

Napomenula je da Tužiteljstvo inače prima redovita izvješća RH, te ocjenila da "izvješće od 150 ili 160 stranica koje spominju svi novinari vjerojatno sadrži informacije koje nisu dane ranije".

"Ne može biti 160 stranica o potezima policije i tajnih službi poduzetih u posljednjih pet dana. To nema smisla", ocijenila je.

Nasuprot raširenog stajališta da je za početak pregovora RH-EU 17. ožujka ključno mišljenje haške tužiteljica, Hartmann je kazala da "Hrvatska sama daje zeleno ili crveno svjetlo i sama odlučuje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙