FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski Odbor za ljudska prava o prijedlozima zakona o sudovima

ZAGREB,8. ožujka(Hina) - Vanjski članovi saborskoga Odbora za ljudskaprava osudili su danas Vladinu namjeru da kroz novi Zakon o Državnomsudbenom vijeću (DSV) sjednice tog tijela zatvore za javnost,ocjenjujući da je riječ o protuustavnom rješenju i koraku natrag udemokratizaciji pravosuđa.
ZAGREB,8. ožujka(Hina) - Vanjski članovi saborskoga Odbora za ljudska prava osudili su danas Vladinu namjeru da kroz novi Zakon o Državnom sudbenom vijeću (DSV) sjednice tog tijela zatvore za javnost, ocjenjujući da je riječ o protuustavnom rješenju i koraku natrag u demokratizaciji pravosuđa.

Vanjski članovi Odbora su i protiv rješenja po kojem stegovni postupak više ne bi vodio DSV u punom sastavu, nego tročlano stegovno vijeće, u kojemu bi sjedili suci koji su ujedno i članovi DSV-a.

"Riječ je o smanjenju mogućnosti kontrole stegovnih postupaka, koja miriše na komunistički mentalitet, kad se mišljenje donosilo u malim laboratorijima, a potom je samo formalno potvrđivano u širem krugu", ocijenio je vanjski član Odbora Ivan Zvonimir-Čičak.

Prijedlozima novih zakona o DSV-u te o sudovima Vlada, uz ostalo, predviđa da u 11-članom DSV-u, umjesto sadašnjih sedam, sjedi devet sudaca, a da odvjetnici i pravni stručnjaci, umjesto s po dva, budu zastupljeni s po jednim članom.

Predviđena je i nova kategorizacija sudova, kojom će se redovnim sudovima smatrati općinski i županijski, a specijaliziranim prekršajni, trgovački, visoki prekršajni, visoki trgovački i upravni sud.

Uvodi se i mogućnost osnivanja posebnih odjela izvan sjedišta sudova, te mogućnost da se, na zahtjev građana, uvede sudbeni dan.

Predviđena je i mogućnost da se pri sudovima osnuju odjeli za praćenje ujednačenosti sudske prakse te za informatizaciju sudova.

Građanima bi se, pak, dala mogućnost da od Vrhovnog suda zatraže ocjenu ujednačenosti sudske prakse.

Vrhovni sud će tako ocjenjivati jesu li građani jednako tretirani u slučajevima u kojima su sudovi u drugom stupnju, u istoj činjeničnoj i pravnoj osnovi, izrekli različite presude.

Takvo će se rješenje odnositi na slučajeve u kojima nije dopušten izvanredni pravni lijek.

Predložene zakonske izmjene Odbor je podržao jednoglasno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙