FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jordanski kralj najavio obnovu arapskog mirovnog plana

JERUZALEM, 7. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Jordanski kralj Abdullah II.najavio je u ponedjeljak da će se u prigodi sljedećeg arapskog susretana vrhu u Alžiru 22. i 23. ožujka obnoviti arapski mirovni plan sIzraelom.
JERUZALEM, 7. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Jordanski kralj Abdullah II. najavio je u ponedjeljak da će se u prigodi sljedećeg arapskog susreta na vrhu u Alžiru 22. i 23. ožujka obnoviti arapski mirovni plan s Izraelom.

U razgovoru za izraelsku televiziju Abdullah II. je kazao da Amman u suradnji s Egiptom i Saudijskom Arabijom priprema obnovu tog "izmijenjenog" plana kako bi ga Izraelci spremnije prihvatili.

Plan koji se temelji na saudijskoj inicijativi prihvatio je arapski summit u Beirutu u ožujku 2000., ali ga je Izrael odbacio. Židovskoj državi nudio je opći mir u zamjenu za njezino potpuno povlačenje s arapskih područja okupiranih 1967.

Plan se zauzima i za "pravedno rješenje problema palestinskih izbjeglica sukladno rezoluciji 194 Opće skupštine UN-a" kojom se izbjeglicama daje pravo na povratak ili na odštetu.

Abdullah II. je ocijenio da bi se temeljni problemi izraelsko-palestinskog sukoba mogli riješiti, osvrnuvši se napose na pitanje palestinskih izbjeglica i istočnog Jeruzalema.

Izjave dolaze nakon posjeta kralja Abudllaha II. Saudijskoj Arabiji i nakon posjeta šefa jordanske diplomacije Hanija Mulkija Izraelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙