FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj Gotovina: Hrvatska sabotirala pomoć SAD-a i Britanije

ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Britanski listovi "Times" i "Guardian"pišu u ponedjeljak da su hrvatske vlasti namjerno sabotirale naporeSjedinjenih Država i Velike Britanije da im pomognu u lociranju odbjeglog generala Gotovine, a službeni će London, ukoliko Gotovina nebude za deset dana u Den Haagu, odbiti dati pristanak da se sHrvatskom pokrenu pregovori o članstvu u EU.
ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Britanski listovi "Times" i "Guardian" pišu u ponedjeljak da su hrvatske vlasti namjerno sabotirale napore Sjedinjenih Država i Velike Britanije da im pomognu u lociranju odbjeglog generala Gotovine, a službeni će London, ukoliko Gotovina ne bude za deset dana u Den Haagu, odbiti dati pristanak da se s Hrvatskom pokrenu pregovori o članstvu u EU.

"Velika Britanija i Sjedinjene Države ulažu ozbiljne napore da Hrvatskoj dostave informacije potrebne da se pronađe Gotovina, ali su sabotirane", izjavio je za "Times" zapadni diplomat.

"Osjećali smo da hrvatski dužnosnici - iako ne na premijerskoj razini i na predsjedničkoj - prošlu godinu i godinu prije toga nisu bili samo nesusretljivi nego su i odavali informacije Gotovini omogućivši mu da izmakne pokušajima da ga se locira i uhiti. Informacije su također prosljeđivane nacionalnim listovima koji su pisali o tome što radimo", dodao je isti neimenovani zapadni diplomat za "Times".

Glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte je u interviewu za agenciju Reuters u ponedjeljak kazala kako Hrvatska ne čini dovoljno u pronalaženju odbjeglog generala Gotovine i pomogla mu je da pobjegne tako što je Zagreb špijunirao istražitelje UN-a.

"Mi znamo da oni ne čine sve što mogu. To smo dokazali", kazala je Del Ponte u intervjuu za britansku novinsku agenciju Reuters.

Kako pak piše "Guardian", ukoliko Hrvatska ne locira i ne uhiti odbjeglog generala u idućih deset dana, EU će odbiti početak pregovora o članstvu sa službenim Zagrebom.

Prema "Guardianu", Sjedinjene Države vrše pritisak na EU da bude oštra prema Hrvatskoj. Britanska vlada oblikuje "čvrstu" politiku EU-a i, ako bude potrebno, blokirati će bilo kakav pokušaj da se pokrenu pregovori sa službenim Zagrebom, piše "Guardian".

Europski diplomati i hrvatski dužnosnici tvrde da Velika Britanija radi po naputku Washingtona. Hrvatska je dobila zeleno svjetlo za početak pregovora prošle godine, piše Guardian, čemu su se Sjedinjene Države protivile.

Prošle su godine američke vlasti obavijestile vlade članice EU kako su "čvrsto uvjerene" da za Hrvatsku ne treba otvoriti pregovore s Unijom dok Ante Gotovina ne bude u Den Haagu.

"Amerikanci su izrazito jasno rekli da je suradnja s Haškim sudom važna za njih", kazao je britanski izvor za "Guardian".

Razlog američkog inzistiranja leži u tome, kažu europski izvori, što Washington ima jake obavještajne argumente koji inkriminiraju hrvatsku vladu da je bila najblaže rečeno neodlučna pa čak i dvoličina", u Gotovininu slučaju.

Tek su prošli tjedan, piše "Guardian", hrvatske vlasti stavile generala na popis najtraženijih. Ministarstvo obrane, dodaje list, nastavlja mu isplaćivati vojnu mirovinu. Mjesecima su se vlasti opirale europskom pritisku da se zamrzne Gotovinina imovina.

"Guardian" ističe kako su bivši vladini dužnosnici stavljeni na "crnu listu EU-a" zbog njihove navodne umiješanosti u skrivanju Gotovine.

Glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte je kazala da je Gotovini u skrivanju pomagala "ružna koalicija organiziranih kriminalnih krugova, poslovnih krugova, viših vojnih dužnosnika, vladinih dužnosnika, pripadnika sigurnosnih snaga koji su možda čak i moćniji" od premijera Ive Sanadera i proeuropski orijentirane vlade, piše "Guardian".

"Informacije su vrlo brzo 'curile' od onih koji su sudjelovali u lovu", kazao je viši europski dužnosnik, a prenosi "Guardian".

"No što je jače? Gotovinina mreža ili dio vlade koja želi surađivati. To je ključno pitanje", dodao je isti izvor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙