FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LD "Orebica" iz Cresa zakupac lovišta "Tramuntana"

RIJEKA,7. ožujka 2005.(Hina) - Lovačko društvo "Orebica" iz Cresa danasje na javnom nadmetanju dobilo 10-godišnji zakup lovište "Tramuntana"na otoku Cresu, po početnoj cijeni od 11.000 kuna, doznaje se izprimorsko-goranske županijske uprave.
RIJEKA,7. ožujka 2005.(Hina) - Lovačko društvo "Orebica" iz Cresa danas je na javnom nadmetanju dobilo 10-godišnji zakup lovište "Tramuntana" na otoku Cresu, po početnoj cijeni od 11.000 kuna, doznaje se iz primorsko-goranske županijske uprave.

Županijsko Povjerenstvo za provođenje nadmetanja danas je otvorilo dvije prispjele ponude. Utvrđeno je da drugi ponuditelj, Poljoprivredna zadruga "Cres" nije ispunila uvjete natječaja, pa nije ni mogla sudjelovati u javnom nadmetanju. Predstavnici te zadruge najavili su žalbu na provedeni postupak.

Prema uvjetima natječaja odabrani zakupac obvezan je lovištem upravljati u skladu s lovnogospodarskom osnovom i uklanjati alohtone divlje svinje iz lovišta, a ako to ne učini županija će raskinuti ugovor o zakupu.

Zakupoprimac će u slučaju utvrđivanja naknada za štete koje na stadima ovcama nanesu divlje svinje morati primjenjivati odštetni cjenik Primorsko-goranske županije. Ako sve obveze ispuni u roku dvije godine u sljedećim godinama zakupa plaćat će polovicu ugovorene lovozakupnine.

Problem neautohtone divljači i lovišta na otoku Cresu kulminirao je u prvoj polovici 2004. kada su Cresani prosvjedovali zbog šteta koje su im, kako su tvrdili, na stadima ovaca činile divlje svinje naseljene u lovište "Tramuntana". Zbog neodgovarajuće skrbi , one su, kako su tvrdili prosvjednici, probile zaštitnu ogradu i proširile se po otoku.

Lovištem "Tramuntana" do prosinca 2003. upravljala je Poljoprivredna zadruga "CresW, a od travnja 2004. Hrvatski lovački savez (HLS), sukladno rješenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Predstavnici HLS-a tvrdili su da nema dokaza da se divlja svinja hrani ovcama, te da, od kako oni upravljaju lovištem, nisu prijavljene nikakve štete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙