FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 27. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 27. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

RIJEKA - Savez udruga Kvarnera "Kvarnerska ekološka incijativa" najavio je da će, ako Županijska skupština do kraja tjedna ne prihvati njegov plan o uklanjanju alohtone divljači s kvarnerskih otoka, pokrenuti medijsku akciju, građanski neposluh, a možda i internacionalizirati problem. Savez današnjim priopćenjem upozorava da je svoj plan o uklanjanju divljih svinja, jelena lopatara, medvjeda i čagljeva dostavio Poglavarstvu i Skupštini prije tjedan dana i da još nije dobio nikakav odgovor. Savez nije zadovoljan prošlotjednom raspravom u Županijskoj skupštini im ni nakon šestosatnog čekanja nije bilo dopušteno da se obrate vijećnicima. "Županijska tijela problem pokušavaju riješiti parcijalno, površno i provjereno nedjelotvorno", drži Savez. Županijsko poglavarstvo u natječaju za zakup lovišta Tramuntane na sjeveru Cresa zakupca obvezuje da će s lovišta ukloniti alohtonu divljač u dvije godine, no po mišljenju Saveza rok je predug.

RIJEKA - Riječki gradonačelnik SDP-ovac Vojko Obersnel danas je na stranačkoj konferenciji za novinare rekao da je riječki SDP prije četiri godine dao neka pretenciozna obećanja jer je, kako je rekao, bio svjestan da realizacija ne ovisi o gradskoj vlasti. Kad je riječ o ispunjenim obećanjima, istaknuo je da je gradska vlast to učinila ne opterećujući Riječane dodatnim porezom. Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina upozorio je da je Hrvatska i dalje visokocentralizirana zemlja u kojoj Rijeka i Primorsko-goranska županija ne mogu ostvariti sve jer nemaju ovlasti i primijetio da HDZ deklarativno podupire razvoj Rijeke i luke, no to ne provodi izdvajanjem novaca za cestogradnju. SDP do kraja ožujka će potpisati koalicijski sporazum s HSS-om, IDS-om i Hrvatskom strankom umirovljenika za lokalne izbore, zatim izraditi izborni program i uskladiti ga s trima strankama. Na današnjoj sjednici Gradskog odbora SDP-a za nositelja liste za Gradsko vijeće izabran je Vojko Obersnel.

PREGRADA - Pri radovima ispod stare škole u središtu Pregrade pronađeni su ostaci kostiju, kako se pretpostavlja, ljudskog podrijetla. Naime, voditelj Ureda načelnika zagorske policije Miljenko Fruk o jučerašnjem pronalasku danas nije mogao dati službenu izjavu jer će istraga o tome, rekao je, početi sutra, a policajci osiguravaju područje na kojemu su kosti pronađene. Kako se neslužbeno doznaje, riječ je o nekoliko kostura, ali nije poznato je li riječ i o masovnoj grobnici. U Pregradi se također iz neslužbenih izvora doznaje da se prostorijama bivše škole u Drugome svjetskom ratu koristio Gestapo, pa se sumnja da bi koste mogle biti iz tog doba. Kosti su pronađene tijekom radova koje izvode pregradski vinogradari kako bi ispod stare škole uredili vinski podrum, a izvadio ih je rovokopač.

ZAGREB - Na snagu je stupila zabrana prometa kamionima s prikolicom i tegljačima s poluprikolicom na dionici autoceste Zagreb-Rijeka Kikovica-Bosiljevo, izvijestio je Hrvatski autoklub. Između Oštrovice i Vrbovskog ima snijega na kolniku. Upozorava se i na jak vjetar dojavljen s dionice Kikovica-tunel Tuhobić. Starom cestom prikoličari i tegljači ne smiju voziti duž dionice Zdihovo-Vrbovsko-Kupjak. U većem dijelu Like i dalje pada snijeg, a stanje je naročito loše na području Korenice, te na Kapeli. Spojna cesta između autoceste Zagreb-Split i Ličke magistrale, državna cesta 52 Špilnik-Vrhovine-Borje je zbog snježnih nanosa zatvorena za sav promet.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙