FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jadranka Kosor na zasjedanju UN-ova povjerenstva za položaj žena

WASHINGTON/NEW YORK,1. ožujka 2005.(Hina) - Posljednjih godinapostignut je velik napredak u borbi protiv diskriminacije žena usvijetu i Hrvatskoj, ali ima još dosta prostora za unapređenjejednakosti žena, rekla je u utorak u Ujedinjenim narodima u New Yorkupotpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica obitelji, branitelja imeđugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.
WASHINGTON/NEW YORK,1. ožujka 2005.(Hina) - Posljednjih godina postignut je velik napredak u borbi protiv diskriminacije žena u svijetu i Hrvatskoj, ali ima još dosta prostora za unapređenje jednakosti žena, rekla je u utorak u Ujedinjenim narodima u New Yorku potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Jadranka Kosor sudjeluje na 49. zasjedanju UN-ova povjerenstva za položaj žena na kojemu izaslanstva stotinjak vlada s 80 ministara te 6000 aktivista razmatraju napredak u ravnopravnosti žena ostvaren nakon četvrte svjetske konferencije o ženama koja je održana u Pekingu 1995.

"Uočavamo pozitivna zbivanja u borbi protiv diskriminacije žena, no postoji još puno pukotina i prostora za poboljšanje koji će biti razmotreni tijekom ovog zasjedanja", rekla je Kosor sudionicima zasjedanja UN-ova Povjerenstva za položaj žena.

Jadranka Kosor je u govoru istaknula da se Republika Hrvatska pridružuje izjavi Europske unije.

Ona je rekla kako je važno imati spolno osviješten pristup u svim nastojanjima i svakodnevnim aktivnostima kako bi se uklonile "stereotipne uloge za muškarce i žene i ubrzala de facto ravnopravnost između muškaraca i žena".

Hrvatska je jedna od 134 države koje su UN-u podnijele izviješće o tome što su poduzele u proteklih deset godina u promicanju ravnopravnosti spolova i provedbi akcijske platforme Pekinške konferencije koja je pozvala vlade da prekinu diskriminaciju žena u politici, zapošljavanju, obrazovanju, zdravstvenoj skrbi i na drugim područjima.

U svom je govoru Jadranka Kosor istaknula napore Hrvatske u postizanju jednakosti spolova.

U posljednjih nekoliko godina Hrvatska je donijela niz značajnih zakona na tom području, započinjući od ustavnih amandmana kojima je načelo jednakosti spolova priznato kao ustavna vrijednost, rekla je Jadranka Kosor.

Navela je da su doneseni Obiteljski zakon, Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji te Zakon o ravnopravnosti spolova. Usto, promijenjeni su Zakon o radu i Kazneni zakon, a doneseni su i drugi propisi namijenjeni poboljšanju položaja žena u hrvatskom društvu.

Hrvatski sabor imenovao je i prvog ombusdmana za ravnopravnost spolova i uspostavio Vladin ured za ravnopravnost spolova. Diljem Hrvatske na lokalnoj su razini uspostavljena Povjerenstva za ravnopravnost spolova. Nedavno je hrvatska Vlada donijela Nacionalnu strategiju za zaštitu od nasilja u obitelji za razdoblje od 2005. do 2007., rekla je Jadranka Kosor.

Upozorila je i na stalno povećanje sudjelovanja žena u javnom i političkom životu Hrvatske od 1990., dodajući kako su danas gotovo 21 posto saborskih zastupnika i 35 posto hrvatskih ministara žene.

Hrvatska Vlada u siječnju je UN-ovu Odboru za ukidanje diskriminacije žena podnijela izvješće o provedbi Konvencije za uklanjanje svih oblika diskriminacije žena.

Jadranka Kosor istaknula je kako je zadovoljna zaključnim komentarima u kojima je Odbor pohvalio Hrvatsku za zakonske izmjene usmjerene na promicanje ravnopravnosti spolova i ukidanje diskriminacije žena. Naglasila je da će hrvatska Vlada slijediti preporuke Odbora za punu provedbu Konvencije.

Ona je kazala kako Hrvatska u provedbi UN-ovih milenijskih ciljeva namjerava i dalje jačati ravnopravnost žena na poljima obrazovanja, rada, suzbijanju nasilja nad ženama te snažnije uloge u javnom i političkom životu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙