FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice priprema Bushov posjet EU-u

BRUXELLES, 8. veljače 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice posjetit će u srijedu Bruxelles, gdje će se sastati sdužnosnicima NATO-a i EU-a, u sklopu priprema za posjet predsjednikaGeorgea Busha 22. veljače.
BRUXELLES, 8. veljače 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice posjetit će u srijedu Bruxelles, gdje će se sastati s dužnosnicima NATO-a i EU-a, u sklopu priprema za posjet predsjednika Georgea Busha 22. veljače.

Rice je započela europsku turneju posjetom Londonu, zatim Berlinu, Rimu i Parizu. U srijedu će posjet Bruxellesu početi radnim ručkom sa svojim kolegama iz NATO-a. Zatim će imati razgovore u Europskoj komisiji, a navečer će otputovati u Luksemburg, koji u ovom polugodištu predsjedava Europskom unijom.

Svi susreti državne tajnice imaju za cilj što bolje pripremiti posjet predsjednika Busha, koji će se sastati čelnicima zemalja članica NATO-a i EU-a.

Washington je pokrenuo diplomatsku inicijativu s ciljem obnove dijaloga s Europljanima i prevladavanja podjela između dviju strana, koje je izazvala američka intervencija u Iraku.

"Posjet predsjednika Busha naglasit će vrlo pozitivne transatlantske odnose i volju svih saveznika da rade zajedno", rekao je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

Scheffer smatra da će se na sastanku na vrhu 22. veljače postići "konkretni rezultati" u pogledu NATO-ovih misija u Afganistanu i Iraku.

U Iraku je NATO nazočan posredstvom misije za obuku sigurnosnih snaga, u kojima Berlin i Pariz ne sudjeluju.

"Želimo doći u situaciju u kojoj će svih 26 zemalja članica na ovaj ili onaj način davati podršku misiji u Iraku", rekao je jedan dužnosnik Saveza, koji je želio ostati anoniman.

Nakon razgovora u NATO-u, Rice će se sastati s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, nakon toga odlazi u Luxembourg, gdje će se sastati s premijerom Jean-Claude Junckerom.

U četvrtak će se Rice sastati s "trojkom" EU-a, luksemburškim ministrom vanjskih poslova Jeanom Asselbornom, visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom i povjerenicom Komisije za vanjske poslove Benitom Ferrero-Waldner.

"Dugo su vremena Amerikanci ostavljali dojam da preferiraju bilateralne odnose sa članicama EU-a...Činjenica da se gospođa Rice sastaje s predsjedništvom EU-a u Luxembourgu pokazuje da Amerikanci žele dijalog s Unijom, kao takvom. To je vrlo važno na simboličnoj razini", rekao je jedan francuski diplomat.

Glavne teme na sastancima američke državne tajnice i Europljana bit će Bliski istok, Irak i Iran. Amerikanci su prepustili europskoj diplomaciji da pokuša uvjeriti Iran da odustane od svojih nuklearnih ambicija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙