FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blage korekcije cijena dionica

NEW YORK/LONDON, 20. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Unatoč dobrimposlovnim izvješćima korporacija i šuškanjima o novim mogućimakvizicijama i spajanjima, protekloga tjedna na svjetskim tržištimauslijedile su blage korekcije cijena dionica, kako vjerojatni rastameričkih kamatnih stopa i povećana zabrinutost ulagača oko nemira naBliskom istoku kvare raspoloženje ulagača.
NEW YORK/LONDON, 20. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Unatoč dobrim poslovnim izvješćima korporacija i šuškanjima o novim mogućim akvizicijama i spajanjima, protekloga tjedna na svjetskim tržištima uslijedile su blage korekcije cijena dionica, kako vjerojatni rast američkih kamatnih stopa i povećana zabrinutost ulagača oko nemira na Bliskom istoku kvare raspoloženje ulagača.

Njujorški Dow Jones indeks dosegnuo je početkom tjedna 10.837 bodova, najvišu ovogodišnju vrijednost, kao i S&P indeks s vrijednošću od 1.210 bodova. Ipak, do kraja tjedna njegova je vrijednost korigirana na 10.785 bodova, 0,1 posto niže nego u tjednu ranije. Tehnološki Nasdaq spustio se 0,9 posto, na 2.058 bodova.

Umjereni ali uporni rast cijena američkih dionica proteklih tjedana potaknuo je trgovce na špekulacije da bi vrijednost Dow Jonesa mogla uskoro premašiti 11.000 bodova, razinu koju nije uspio prijeći u zadnjih tri i pol godine. "Mislim da je brojka od 11.000 pred očima trgovcima razumna meta", smatra Ken Tower, tržišni analitičar Cybertradera. Od početka godine Dow Jones je, za razliku od ostalih američkih indeksa, u dobitku, ponajviše zahvaljujući energetskim dionicama.

Američka vlada prošloga je tjedna objavila porast promea u maloprodaji u siječnju bez automobila za 0,6 posto. To je potaknulo rast cijena dionica maloprodajnih divova poput Wal-Marta, čija je dionica ojačala 1,1 posto. U prosjeku su cijene tih kompanija dobile na vrijednosti oko 0,7 posto. "Podaci o prometu u maloprodaji pomogli su tržištu", kazao je Stephen Carl, čelnik trgovanja dionicama pri Williams Capital Groupu.

I nove potencijalne aktivnosti na spajanjima i akvizicijama kompanija ojačale su kupovine dionica. Na tržištu se uvelike špekulira koje bi se kompanije mogle naći na meti preuzimatelja, a sve to pozitivno je za raspoloženje ulagača jer pokazuje da kompanije imaju gotovine i hrabrosti za akvizicije.

No, predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan u srijedu je u Kongresu izjavio da je najveće svjetsko gospodarstvo dobroga zdravlja, no da su kamatne stope još prilično niske unatoč njihovom podizanju u šest navrata. Ta njegova izjava protumačena je kao potvrda daljnjeg zaoštravanja američke monetarne politike, što je naštetilo dionicama kompanija čije je poslovanje senzitivno na promjene kamatnih stopa poput banaka i pružatelja financijskih usluga. U prosjeku su njihove dionice izgubile 0,6 posto na cijeni.

Geopolitičke neizvjesnosti također zabrinjavaju ulagače. U četvrtak je američki predsjednik George Bush pozvao Siriju da povuče svoje snage iz Libanona. Kazao je i da još ima vremena za diplomaciju kako bi se Iran prisilio da ne razvija nuklearno oružje, obećavši da će podržati Izrael ako Teheran ugrozi njegovu sigurnost. "Mislim da je na tržištu bilo pokušaja da se dosegnu novi vrhunci koji nisu uspjeli, te da ima mnogo kupaca sa strane koji čekaju. Dodatno, tržište pritišću političke zabrinutosti zbog Bliskog istoka i prijetnja od viših kamatnih stopa. Jednostavno nedostaju pozitivne vijesti", opisao je raspoloženje na tržištu Roger Levine, direktor Pacific Crest Securitiesa.

Među vodećim dobitnicama bile su i dionice industrijskog konglomerata 3M, koje su poskupjele 1,6 posto po najavi da će 'podebljati' isplatu dividendi dioničarima za čak 17 posto. Među većim gubitnicama, pak, bila je dionica AIG-a potonula je 2,2 posto nakon što je ta kompanija dobila sub poenu od njujorškog državnog odvjetnika Eliota Spitzera i američke Komisije za vrijednosne papire u vezi osiguravajućih proizvoda koji su pomogli kompanijama da umanje svoje zarade.

Najavljeni rast američkih kamatnih stopa uzeo je danak i na europskim burzama, na kojima su u tome razdoblju također blago korigirane cijene dionica. Tako je frankfurtski DAX oslabio 0,6 posto, na 4.359 bodova. Istodobno, londonski Ftse indeks ojačao je blagih 0,3 posto, dosegnuvši 5.057 bodova.

Europske dionice ojačale su oko šest posto od početka godine, potpomognute općenito snažnim zaradama i naznakama obnovljene korporacijske aktivnosti te unatoč usporavanju gospodarskog rasta i rastu kamatnih stopa. No, protekloga tjedna optimizam ulagača narušile su zabrinutosti oko eskalacije tenzija na Bliskom istoku. Kupovine dionica posustale su i zbog vjerojatnog daljnjeg zaoštravanja američke monetarne politike, ali i oporavka eura prema dolaru koji je pritisnuo dionice izvoznika automobila.

Dobrom raspoloženju ulagača je pridonio djelomice i indeks poslovnih očekivanja njemačkog instituta za ekonomska istraživanja ZEW, koji je porastao više nego se očekivalo. No, analitičari kažu da trebaju snažniji dokazi o oporavku najvećeg europskog gospodarstva. "Korporativna slika izgleda prilično pozitivno, no ponešto iznenađujuće je da, uz tako slabi gospodarski rast u Europi, kompanije mogu i dalje imati tako dobru izvedbu", kazao je Patrik Schowitz, strateg pri HSBC-u.

Indeks Tokijske burze Nikkei u tome je razdoblju ojačao 0,9 posto, na 11.660 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙