FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan apetit ulagača za energetskim dionicama

NEW YORK/LONDON, 26. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Američke blue-chipdionice protekloga su tjedna dosegnule nove cjenovne vrhunce odpočetka godine kako je snažan skok cijena nafte rezultirao velikimkupovinama dionica naftnih korporacija.
NEW YORK/LONDON, 26. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Američke blue-chip dionice protekloga su tjedna dosegnule nove cjenovne vrhunce od početka godine kako je snažan skok cijena nafte rezultirao velikim kupovinama dionica naftnih korporacija.

Njujorški Dow Jones indeks, veći dio tjedna u minusu, u petak se snažno oporavio tako da je završetak tjedna dočekao 0,5 posto jači, na 10.841 bodu. Tehnološki Nasdaq, pak, dobio je 0,3 posto na vrijednosti pa iznosi 2.065 bodova.

Tijekom trgovanja najviše je u fokusu ulagača na Wall Streetu bilo poskupljenje nafte na najvišu razinu u proteklih 15 tjedana uslijed hladnoća u Europi i SAD-u. Barel nafte približava se vrtoglavih 52 dolara za barel, što je ponovno raspirilo zabrinutosti da će visoki energetski troškovi narušiti korporativne zarade i ograničiti osobnu potrošnju. No, ujedno je raspirilo apetit ulagača za dionicama energetskih kompanija, koje će od skupe nafte zasigurno profitirati. Cijena dionica naftnih giganata poput Exxon Mobila skočila je čak 3,5 posto, ConocoPhilipsa 1,9 posto, a ChevronTexacoa 1,3 posto. Njihove cijene blizu su ili su već dosegnule najviše ikad zabilježene razine.

Ranije tijekom tjedna tečaj dolara pritiskao je tržišta kako je nastavio oštro kliziti prema najvažnijim svjetskim valutama, posebice euru. Južnokorejske monetarne vlasi, koje posjeduju četvrte po veličini u svijetu devizne rezerve, u ponedjeljak su objavile da ih planiraju diversificirati iz tradicionalne valute dolara, u više međunarodnih valuta. Taj potez mogao bi i druge središnje banke potaknuti na isti korak, čime bi se smanjio apetit za američku imovinu i potaknuo novi pad dolara. Iz općeg trenda prodaje kroz veći dio tjedna iskočile su dionice rudnika zlata, budući je zlato jedno od tradicionalnih sigurnih utočišta za kapital. Tako je dionica najvećeg svjetskog rudnika zlata Newmont Mining Corp ojačala gotovo pet posto.

Nešto olakšanja na tržištu pružio je u srijedu podatak o američkim potrošačkim cijenama u siječnju, koje su ojačale svega 0,1 posto. Ekonomisti na Wall Streetu očekivali su 0,2-postotni rast, dok su trgovci dionicama bili spremni i na snažniji rast inflacije, pa su strepili od mogućeg ubrzanijeg zaoštravanja američke monetarne politike. "Uslijedilo je veliko olakšanje nakon objave podatka o inflaciji. Postojali su veliki strahovi od toga da će inflacija biti snažnija te da će američka središnja banka biti prisiljena ubrzati dizanje kamatnih stopa", ocijenio je raspoloženje na tržištu Michael Metz, glavni strateg za ulaganja pri Oppenheimeru.

Poticaj ulagačkom raspoloženju u petak je pružio službeni podatak o reviziji rasta američkog BDP-a u zadnjem lanjskom tromjesečju s 3,1 na 3,8 posto, što je bolja gospodarstva izvedba nego su na Wall Stretu očekivali. "Zamah koji se dogodio krajem tjedna daje naslutiti da su ulagači unatoč visokih energetskih troškova spremni kupovati dionice, a pritom najviše interesa pokazuju za proizvođače nafte i najvažnijih svjetskih roba", ocijenio je jedan trgovac.

Na europskim burzama burzovni indeksi u minusu su od početka tjedna, ponajviše zbog pada cijena dionica proizvođača automobila pod pritiskom snažnog skoka cijena nafte. Samo dionica francuskog Peugeota oslabila je za gotovo pet posto. Londonski Ftse indeks do kraja tjedna izgubi je jedan posto na vrijednosti, tako da iznosi 5,006 bodova, a tijekom tjedna spustio se i na 4.970 bodova, najnižu razinu u zadnja dva tjedna. Frankfurtski DAX oslabio je 0,3 posto, na 4.348 bodova.

Zabrinutosti oko visokih cijena sirovina koje bi mogle oslabiti profitne margine pritisnule su i proizvođače čelika Arcelor i Corus, čije su dionice oslabile 0,9 i 1,3 posto. Dionice proizvođača guma Michelin i proizvođača auto dijelova Valeo oslabile su po 1,8 posto.

Ulagače je razočarao i budno praćeni indeks njemačkog istraživačkog instituta Ifo, koji je pokazao pad poslovnih očekivanja i slabljenje poduzetničke klime u Njemačkoj u veljači, kada je većina ekonomista predviđala njihovo blago povećanje. Čelnik toga instituta Hans-Werner Sinn u srijedu je za njemački dnevni list Handelsblatt izjavio da njemačko gospodarstvo vjerojatno neće zabilježiti dugotrajni oporavak."Brojke su ispod očekivanja i potvrđuju da najvećem europskom gospodarstvu ne ide dobro. To, zajedno s neizvjesnošću oko cijena nafte, zasigurno neće pomoći tržištu da izađe iz ovog pesimističnog raspoloženja", kazao je dealer u jednoj francuskoj banci.

Ulagači su također uznemireni zbog pada tečaja dolara prema euru na najnižu razinu u zadnjih pet tjedana, strahujući da bi slabiji dolar mogao pritisnuti profitne margine izvoznika u SAD.

Na strani dobitnika bio je britanski BAE Systems, čije su dionice ojačale 2,8 posto zbog objave dobiti u prošloj godini u skladu s očekivanjima tržišta. Ojačale su i dionice njemačke banke HVB, nekih 3,5 posto, zbog vijesti o smanjenju broja radnih mjesta te da će smanjenje troškova imati pozitivne učinke na njezine poslovne rezultate u 2005.

Indeks Tokijske burze Nikkei u tom razdoblju gotovo se i nije mijenjao, završivši poslovanje na 11.658 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙