FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi optimizam na burzama

NEW YORK/LONDON, 6. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Dobra izvješća ozaradama korporacija, intenziviranje aktivnosti spajanja i akvizicijate završetak priče oko iračkih izbora u proteklih su tjedan dana nasvjetskim burzama udahnuli novi optimizam, što je potaknulo kupovinedionica i rast vrijednosti indeksa.
NEW YORK/LONDON, 6. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Dobra izvješća o zaradama korporacija, intenziviranje aktivnosti spajanja i akvizicija te završetak priče oko iračkih izbora u proteklih su tjedan dana na svjetskim burzama udahnuli novi optimizam, što je potaknulo kupovine dionica i rast vrijednosti indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 2,8 posto, na 10.716 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 2,5 posto, na 2.086 bodova. Burzovni indeksi prošlog su tjedna rasli tri dana uzastopce, što je najdulje razdoblje njihova porasta od početka 2005. Unatoč tjednim dobicima, siječanj su završili s gubicima. Tako je vrijednost Dow Jonesa oslabila 2,7 posto, a Nasdaqa 5,2 posto.

Uspješno provedeni irački izbori izazvali su u ponedjeljak olakšanje na burzama. Kupovine dionica potaknule su i intenzivirane aktivnosti spajanja i akvizicija koje uključuju velika korporativna imena. Američki financijski div Citigroup ostvario je porast cijene dionice za 1,4 posto po objavi da planira svoje osiguravateljsko poslovanje Travelers Life prodati MetLifeu za 11,5 milijardi dolara. Ostala velika spajanja uključuju ono SBC Communicationsa i AT&T-ja za 16 milijardi dolara. Sve to uslijedilo je nakon prošlotjedne najave P&G-ja da kupuje Gillete za 55,8 milijardi dolara.

I vijesti o dobrim zaradama kompanija poput naftnog diva Exxon Mobila ojačali su povjerenje ulagača. Exxon, najveća kompanija u svijetu čije su dionice izlistane na burzi izvijestila je o najvećem tromjesečnom profitu u američkoj korporativnoj povijesti.

"Tržište konačno reagira na pozitivne vijesti. Imamo dobru sezonu izvješćivanja o zaradama, nekoliko velikih spajanja, te iračke izbore iza nas. Nadam se da se ulagači sada mogu fokusirati na solidne temeljne gospodarske odnose", ocijenio je John Caldwell, stateg pri McDonald Financial Groupu.

Odluka Fed-a o podizanju ključne američke kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 2,5 posto, bila je uglavnom očekivana na tržištima. "Fed je najavio podizanje američkih kamatnih stopa i stoga apsolutno nema nikakvih iznenađenja, pa tržište dobro reagira na takve vijesti. Tržišni sudionici znaju što Fed planira i čini. Jedino je pitanje kada će kamatne stope prestati rasti", kazao je Tim Ghriskey, iz Solaris Asset Managementa. Čak i nešto lošiji podatak o zaposlenosti u SAD-u u siječnju nije zaustavio kupovine dionica; čini se da su ulagači skloni u vrijeme poleta na burzama gledati kroz ružičaste naočale. Američko ministarstvo rada objavilo je da je u tome mjesecu bilo otvoreno 146.000 novih radnih mjesta, prema očekivanih 200.000.

Najviše je rastu Dow Jonesa doprinijela dionica American Expressa, ojačavši šest posto po objavi te financijske institucije da će radi povećanja profitabilnosti odvojiti od osnovnog poslovanja dio koji se bavi osobnim financijama. Pripomogao je i naftni div Exxon Mobil, čije su dionice poskupjele više od tri posto nakon što je Bear Stearns podigao njihov investicijski rejting. Dionica Boeinga poskočila je 2,3 posto budući je kompanija izvijestila kako očekuje snažan rast dobiti u 2006. Značajnije je poskupjela i dionica Internet pretraživača Googlea, čak 7 posto, budući je njezina tromjesečna zarada premašila očekivanja analitičara.

"Na tržištu je bilo i previše prodaja dionica od početka godine, a izvješća o zaradama korporacija uglavnom su bila u redu", izjavila je Christine Callies, direktorica Bessemer Trusta. "Mislim da ulagači u zadnjih nekoliko dana traže povoljne kupovine".

Na europskim burzama cijene dionica istodobno su na novim su najvišim razinama u zadnje dvije i pol godine. Londonski Ftse indeks porastao je 2,3 posto, na 4.941 boda. Frankfurtski DAX skočio je 3,3 posto, na 4.339 bodova.

Najveće dobitke su ostvarile dionice rudarskih kompanija, pri čemu su one DJ Basic Resources ojačale 1,1 posto kako analitičari nastavljaju revidirati naviše svoje procjene zarada zbog optimizma u pogledu solidnog rasta kineskog gospodarstva. Dionice Anglo-Americana ojačale su 3,1 posto. Irska diskontna zrakoplovna kompanija Ryanair ostvarila je skok cijena dionica za 10 posto, nakon što je izvijestila o boljim od očekivanja poslovnim rezultatima za treće tromjesečje. Te vijesti, uz pad cijena nafte, podigle su cijene dionica ostalih pripadnika toga sektora, pri čemu su se najviše isticali britanski British Airways i njemačka Lufthansa.

No, ulagače su razočarale vijesti iz naftnog diva Shella o ponovnom smanjenju naftnih rezervi, što je spustilo cijene njegovih dionica za dva posto, iako je izvijestio i o golemoj zaradi u četvrtom tromjesečju i najavio program otkupa dionica. Izgubile su na vrijednosti i dionice Alcatela, gotovo 9 posto, pošto je izvijestio o manjoj od očekivanja tromjesečnoj dobiti.

Dok se uzlazni trend nastavlja, oprez zbog priopćenja američke središnje banke o kamatnim stopama držala je neke ulagače postrani, kažu analitičari. Šesti porast kamatnih stopa u SAD-u je očekivan, no neki tržišni sudionici pokazuju zabrinutost zbog mogućeg napuštanja dosadašnje kampanje "odmjerenog" zaoštravanja monetarne politike. "Postoji zabrinutost da bi čak i nešto malo agresivniji stav mogao uzdrmati raspoloženje ulagača", kazao je strateg Nomure, Anais Faraj.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je u tome razdoblju 0,4 posto, na 11.360 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙