FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen novi roman I. Brešana "Vražja utroba"

ŠIBENIK, 5. ožujka 2005. (Hina) - Novi roman Ive Brešana "Vražjautroba" predstavljen je danas u prostorijama buduće šibenske Gradskeknjižnice.
ŠIBENIK, 5. ožujka 2005. (Hina) - Novi roman Ive Brešana "Vražja utroba" predstavljen je danas u prostorijama buduće šibenske Gradske knjižnice.

Nakladnik je "SysPrinta" iz Zagreba, a knjigu su, osim autora, predstavili književni kritičari Jurica Pavičić i Ivan Bošković, te u ime nakladnika književnik Edo Popović.

"Vražja Utroba" priča je o sedmorici muškaraca koji u špiljama Velebita pokušavaju pronaći zlato koje su 40-ih godina 20. stoljeća zakopale vlasti NDH.

"Brešanov roman podsjeća me na poznati američki film o potrazi za zlatom 'Blago Sierra Madre' i njegovu poruku kako bogatstvo iz siromašnih ljudi izvlači njihove najgore osobine", rekao je književni kritičar Jurica Pavičić.

Kako je dodao, kod Brešana je i samo zlato zlo i genocid, te je na neki način prokleto, pa i ljude koji ga traže prati prokletstvo. "Svi su oni u danteovskom smislu grješnici, imaju grijeh, mrlju u svojim biografijama, a u vezi s događanjima i hrvatskom sudbinom u 20. stoljeću", rekao je.

Ocijenio je da se u i romanu "Vražja utroba" ponovno nailazi na stalni motiv Brešanova književnog opusa, a to je nepopravljivost ljudske prirode.

"Ljudi, po Brešanu, stalno upadaju u iste grijehe i ništa iz toga nisu u stanju naučiti. Ovaj roman ima čvršću konstrukciju od prethodnih i, po mom mišljenju, funkcionira kao natprirodni triler", rekao je Jurica Pavičić.

Književni kritičar Ivan Bošković ocijenio je da je Brešanova "književna produktivnost upravo fascinantna" s obzirom na to da redovito, jedanput na godinu izdaje novi roman.

Napomenuo je kako Ivu Brešana "ne doživljava samo kao pisca i filozofa, nego i kao izvrsnog dijagnostika društvene zbilje, posebno one u kojoj se zlo pokušava nametnuti kao model ponašanja".

"Brešan je i ovim romanom dokazao da je prije svega prvorazredni društveni pisac. On izvanredno gradi priču, snažno karakterizira likove, a uz to je i društveni dijagnostičar koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Traganje za zlatom, odnosno traganje za zlom, suočava nas s nama samima i svijetom u kojem živimo, a u kojem je zlo pokretački mehanizam. Brešan nas potiče i na promjene, na suočavanje s vlastitim zlom, pa je na taj način i edukativan pisac", rekao je Bošković.

Dodao je kako je za njega "Vražja utroba" prvorazredni "društveni roman ovovremene aktualnosti".

Sam autor Ivo Brešan potvrdio je na predstavljanju da mu je Houstonov film "Blago Sierra Madre" bio poticaj za pisanje "Vražje utrobe", ali još ga je više vodila danteovska vizija.

"Samo, ovdje se ne ulazi na vrata pakla. Ovdje mi već jesmo u paklu, odnosno u njegovu prvom krugu, a silazak u pećine Velebita je spuštanje u drugi krug. I - što su se dublje spuštali, nadajući se da će doći do mora, moji su se likovi zapravo sve više moralno srozavali", rekao je Brešan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙