FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: ilegalna trgovina drogom prijetnja svjetskoj stabilnosti

WASHINGTON,5. ožujka(Hina) - Narastajuća trgovina drogom i sve većiprihodi koje donosi potiču kriminal i terorizam i prijetnja susvjetskoj stabilnosti, upozorile su u petak Sjedinjene Dražaveposebice izdvajajući problem narkotika u Afganistanu, Kolumbiji, Burmii Meksiku.
WASHINGTON,5. ožujka(Hina) - Narastajuća trgovina drogom i sve veći prihodi koje donosi potiču kriminal i terorizam i prijetnja su svjetskoj stabilnosti, upozorile su u petak Sjedinjene Dražave posebice izdvajajući problem narkotika u Afganistanu, Kolumbiji, Burmi i Meksiku.

State Department je u svom godišnjem izvješću naveo kako je ilegalna trgovina drogom postala "prijetnja nacionalnoj sigurnosti i međunarodnoj stabilnosti".

Izvješće kaže da je površina u Afganistanu na kojoj se uzgaja mak u iz kojeg se dobija opijum 2004. dostigla rekordnih 206.700 hektara, što je tri puta više nego u 2003.

Stanje u Afganistanu predstavlja "golemu opasnost svjetskoj stabilnosti", navodi State Department.

Prema izvješću, Afganistan proizvodi 4.950 tona opijuma iz kojega se dobija heroin, što je 17 puta više od Burme koja je na drugom mjestu po proizvodnji.

Kolumbija je i dalje veliki izvor droge unatoč značajnom napretku u borbi protiv trgovine narkoticima, rekao je State Department u godišnjem Izvješću o međunarodnoj strategiji kontrole narkotika.

Prema izvješću Kolumbija ima potencijal proizvodnje 460 tona kokaina i 7,8 tona heroina, a izvor je preko 90 posto kokaina i 50 posto heroina koji dolazi na tržište Sjedinjenih Država.

Globalno su "ilegalni prihodi od droge tako veliki da je vjerojatno kako se većina velikih međunarodnih kriminalnih poduzeća oslanja u određenoj mjeri na novac od droge kako bi financirala dio svojih operacija", rekao je State Department.

Izvješće je upozorilo kako je trgovina drogom "nerazmrsivo povezana s transnacionalnim organiziranim kriminalom i mnogim terorističkim organizacijama" te da "milijarde dolara stvorene trgovinom drogom financiraju značajan dio ukupne međunarodne kriminalne aktivnosti".

Organizacije koje se bave trgovinom drogom "u zemljama tako udaljenim jedna od druge kao što su Afganistan, Kolumbija, Burma i Meksiko upravljaju tijekovima droge koji truju društva, potiču korupciju i financiraju međunarodni kriminal i terorizam".

Više od 90 posto procijenjene svjetske proizvodnje opijuma otpada na Afganistan i Burmu, dva najveća proizvođača, od čega na Afganistan više od 80 posto te količine, kaže izvješće.

U Afganistanu, gdje su Sjedinjene Države vojnim napadom zbacile talibane 2001. i gdje uz potporu Amerikanaca vlada predsjednik Hamid Karzai, stanje s narkoticima se nastavilo pogoršavati i u 2004. unatoč naporima vlade i međunarodnim donacijama.

"Opasno sigurnosno stanje čini provedbu programa borbe protiv narkotika teškom i predstavlja bitnu prepreku kako naporima vlade na iskorjenjivanju maka tako i međunarodnim naporima da se osigura s tim povezana pomoć", kaže State Department.

Podtajnica za globalne poslove u State Departmentu Paula Dobriansky je predstavljajući izvješće rekla novinarima kako je u 2004. ostvaren značajan napredak u borbi protiv trgovine drogom i posebice navela Latinsku Ameriku i jugoistočnu Aziju.

Unatoč uspjesima, naglasila je ipak ona, "pred nama je još dug put i sve zemlje moraju pojačati svoje napore kako bi se suprostavile opasnosti koju predstavlja trgovina drogom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙