FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran i Rusija potpisali nuklearni sporazum

TEHERAN, 27. veljače 2005. (Hina/AFP) - Iran i Rusija potpisali su unedjelju veliki nuklearni sporazum koji bi trebao omogućiti pokretanjeprve iranske centrale koju Rusi grade u Bušeru.
TEHERAN, 27. veljače 2005. (Hina/AFP) - Iran i Rusija potpisali su u nedjelju veliki nuklearni sporazum koji bi trebao omogućiti pokretanje prve iranske centrale koju Rusi grade u Bušeru.

Šefovi iranske i ruske organizacije atomske energije Gholamreza Aghazadeh i Aleksander Rumajncev potpisali su dokumente o ruskoj isporuci goriva za centralu Bušer i posebice povrat u Rusiju iskorištenog urana, izvještava televizija.

Ta klauzula jamči da Iran gorivo neće ponovno koristiti za izradu atomske bombe. SAD otvoreno optužuju Iran da pokušava izraditi atomsko oružje pod izlikom civilnih aktivnosti.

"Dokumenti o isporuci goriva iz Bušera su potpisani nakon drugog kruga pregovora iranske organizacije atomske energije i ruske savezne agencije Rosatom, navela je televizija.

"U tim dokumentima dvije strane se dogovaraju o pitanjima koja se odnose na isporuku goriva i njegov povrat", dodaje TV.

"Predviđamo fizičko pokretanje centrale krajem 2006. a gorivo se isporučuje oko šest mjeseci ranije", izjavio je Alaksander Rumjancev, prenosi ruska agencija Itar-Tass.

Rokovi isporuke nalaze se u "povjerljivm protokolu", rekao je Rumjancev. On je rekao da će u Iran biti isporučeno oko 100 tona goriva.

Potpisivanje tog sporazuma je odgađano dulje od dvije godine. Pod pritiskom međunarodne zajednice i posebice Sjedinjenih Država, Rusija je zahtijevala i dobila od Irana pristanak da vrati iskorišteno gorivo.

Kašnjenje je koincidiralo s diplomatskim pritiscima između Irana i međunarodne zajednice, zabrinute iranskim nuklearnim aktivnostima i posebice njezinim programom obogaćivanja urana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙