FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gong od Ustavnog suda traži ocjenu ustavnosti Zakona o lokalnim izborima

ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) - GONG će Ustavnom sudu podnijetipodnesak u kojem traži ocjenu ustavnosti Zakona o lokalnim izborima sUstavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, rekla jepredsjednica GONG-a Suzana Jašić na današnjoj konferenciji zanovinare.
ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) - GONG će Ustavnom sudu podnijeti podnesak u kojem traži ocjenu ustavnosti Zakona o lokalnim izborima s Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, rekla je predsjednica GONG-a Suzana Jašić na današnjoj konferenciji za novinare.

GONG na taj zakon ima jako puno primjedbi, ali će Ustavnom sudu podnijeti zahtjev zbog četiri primjedbe za koje smatra da nisu u skladu sa Ustavom, rekla je Jašić i apelirala na zakonodavca da ih sagleda kako bi se izbjegle neustavnosti u provedbi budućih lokalnih izbora.

Riječ je o posebnim listama za nacionalne manjine, s obzirom da to Ustav ne predviđa. U GONG-u također smatraju da odluka birača, pripadnika nacionalnih manjina, hoće li glasovati za opće ili posebne liste nije u skladu s Ustavom jer se time na neki način birače pita hoće li se odreći svog općeg biračkog prava i glasovati za posebne liste, rekla je Jašić.

Iako Ustav propisuje jednako biračko pravo, događa se da, ukoliko se ne postigne zastupljenost manjina na redovnim lokalnim izborima, organiziraju dopunski za to isto tijelo. To praktički znači da jedan dio građana za isto tijelo glasuje dva puta, pojašnjava Jašić.

Zakon propisuje da kandidate za predstavnike u vijeća mogu dati političke stranke i birači kroz nezavisne liste, ali zakonskim izmjenama je propisao da to mogu činiti i udruge nacionalnih manjina. Međutim, zakon jedino jasno propisuje kako se kandidiraju stranke i nezavisne liste. "Zbog toga u ovom trenutku jedan dio aktera izbornog procesa zna 'pravila igre', zna kako će se kandidirati, a drugi dio aktera nema pojma", rekla je Jašić.

Ostale GONG-ove zamjerke odnose se na nepreciznosti i nelogičnosti zakona koje se ne mogu podnijeti Ustavnom sudu jer se njemu podnose samo one primjedbe koje nisu u skladu sa Ustavom. Neke od tih primjedaba su nejasne ili ih je Ustavni sud već riješio, ali ih zakonodavac nije ugradio u zakon, rekla je Jašić. Zakon nije propisao što će se dogoditi ukoliko se bira jedan predstavnik nacionalne manjine, a dvije liste dobiju isti broj glasova, koje tijelo i u kojem roku usklađuje popis stanovništva sa popisom birača. GONG je zabrinut i za članke koji propisuju na koji način mediji prate izbornu promidžbu i mogu li članovi biračkog odbora biti stranački ili nestranački.

GONG upozorava da nije regulirano financiranje lokalnih izbornih kampanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙