FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U KD "Lisinski" dobrotvorni koncert za Napretkov fond

ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebačka filharmonija održala jevečeras u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu dobrotvorni koncert za Fond Hrvatskog kulturnog društva (HKD)Napredak, "Ivo Andrić - Vladimir Prelog", kojim se financirajudaroviti đaci i studenti.
ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebačka filharmonija održala je večeras u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu dobrotvorni koncert za Fond Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak, "Ivo Andrić - Vladimir Prelog", kojim se financiraju daroviti đaci i studenti.

Visoki pokrovitelj koncerta je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Prije početka koncerta nazočne je pozdravio predsjednik HKD-a Napredak dr. Franjo Topić i izaslanica predsjednika Mesića, Maja Kocijan.

"Zašto nas mnogi uvjeravaju da radi hrvatstva ne možemo živjeti u Bosni, a pri tom ne pitaju imaju li bosanskohercegovački Hrvati programa, projekata i vizija", kazao je predsjednik Napretka Topić.

Napomenuo je kako se u Republiku Srpsku nije vratio gotovo nijedan izbjegli ili prograni Hrvat, no da se zato u Bugojno vratilo osam tisuća Hrvata, u Travnik 12 tisuća, a u Jajce čak 18 tisuća.

"Neki govore da u BiH nema ni polovice od prijašnjih 760 tisuća Hrvata", kazao je Topić i dodao da je "još godine 2003. CIA objavila da ih ima 570 tisuća".

Predsjednik HKD-a Napredak Franjo Topić začudio se i zašto hrvatski pjevači, u svojim pjesmama - za razliku od Slavonije, Dalmacije i Hercegovine - ne spominju Bosne.

Požalio se i kako nekima smetaju (turske) riječi pendžer i avlija dok im istodobno ne smetaju također strane riječi ponistra i pjaca.

"Nije točno da Hrvatska hrani bosanskohercegovačke Hrvate", rekao je Topić, dodavši da je "samo lani Hrvatska u BiH prodala robe u vrijednosti od 1.150.000.000. dolara".

Također je zamolio da se "primanja branitelja koji su se borili u Hrvatskoj vojsci, i njihovih udovica ne naziva pomoć jer je to njihovo pravo".

Predsjednik HKD-a Napredak dr. Franjo Topić pozvao je i da se pomogne bosanskohercegovačke Hrvate jer, kako je rekao, "time će biti biološki, ekonomski i sigurnosno bolje Hrvatskoj".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙