FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Steve Fosset uspješno završio let oko svijeta

SALINA, SAD, 3. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Amerikanac Steve Fossettpostao je u četvrtak prvi čovjek u povijesti koji je sam obišao svijetzrakoplovom bez slijetanja i opskrbljivanja gorivom, javile suagencije.
SALINA, SAD, 3. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Amerikanac Steve Fossett postao je u četvrtak prvi čovjek u povijesti koji je sam obišao svijet zrakoplovom bez slijetanja i opskrbljivanja gorivom, javile su agencije.

Šezdesetogodišnji američki avanturist i milijarder svojim je ultra laganim zrakoplovom Virgin Atlantic GlobalFlayer sletio u četvrtak u 20,48 sati po srednjoeuropskom vremenu u zračnu luku Salina u državi Kansas, gdje su mu doček priredili brojni znatiželjnici i mažoretkinje.

Za let oko svijeta trebalo mu je točno 67 sati i jedna minuta. Preletio je sjeverni Atlantik, sjevernu Afriku, Bliski istok, Kinu, Japan, Tihi ocean i američku zapadnu obalu. Fossett je time oborio rekord u trajanju neprekidnog leta kojeg je 1962. godine postavio bombarder B-52.

Njegov je zrakoplov letio prosječnom brzinom od oko 600 kilometara na sat na visini od 13.000 metara.

Prije dvije godine Fossett je, također sam, obišao svijet balonom. Dva puta se pokušao popeti na Mt. Everest, ali bezuspješno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙