FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanka MacArthur najbrže u povijesti oplovila svijet

LONDON, 8. veljače 2005. (Hina/dpa) - Britanka Ellen MacArthur postalaje u ponedjeljak navečer najbrži čovjek u povijesti koji je samoplovio svijet, oborivši stari rekord za više od jedan dan.
LONDON, 8. veljače 2005. (Hina/dpa) - Britanka Ellen MacArthur postala je u ponedjeljak navečer najbrži čovjek u povijesti koji je sam oplovio svijet, oborivši stari rekord za više od jedan dan.

Nakon što je uplovila u Engleski kanal, iscrpljena 28-godišnjakinja okončala je 43.500 kilometara dug put za 71 dan i 13 sati.

To je vrijeme bolje od Francuza Francisa Joyona, kojemu je to pošlo za rukom za 72 dana, 22 sata, 54 minute i 22 sekunde.

MacArthur je putovanje u 22 metra dugom trimaranu počela 28. studenoga prošle godine. Do dolaska u Veliku Britaniju bila je potpuno sama i nije kročila na kopno, a najveći dio putovanja provela je u vodama južne hemisfere.

Tijekom svoje odiseje sudarila se s kitom, opekla ruku, popravljala čamac, plovila oko velikih santi leda, pobjedila snažne vjetrove i olujno more koje je u nekoliko navrata prijetilo potapanjem čamca.

Kraj putovanja ometali su, pak, slabi vjetrovi zbog kojih je umalo ispustila rekord, no u ponedjeljak, zadnjeg dana plovidbe, snažni vjetrovi doveli su je doma.

MacArthur je postala popularna 2001. godine kada je kao drugoplasirana završila utrku oko svijeta Vendee Globe Race. To je putovanje okončala za 94 dana i postala najmlađa osoba i najbrža žena koja je stigla do kraja tog zahtjevnog natjecanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙