FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska poslala odgovor na pismo Carle del Ponte

ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska je luksemburškompredsjedništvu Europske unije uputila pismo u kojem odgovara naposljednje ocjene glavne haške tužiteljice Carle del Ponte o tome daZagreb u potpunosti ne surađuje s Haškim sudom (ICTY), potvrđeno je učetvrtak iz Ministarstva vanjskih poslova RH.
ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska je luksemburškom predsjedništvu Europske unije uputila pismo u kojem odgovara na posljednje ocjene glavne haške tužiteljice Carle del Ponte o tome da Zagreb u potpunosti ne surađuje s Haškim sudom (ICTY), potvrđeno je u četvrtak iz Ministarstva vanjskih poslova RH.

Visoki izvor iz MVP RH nije, međutim, htio ništa reći o konkretnom sadržaju pisma.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte uputila je prošloga petka, preko luksemburškog predsjedništva EU-a, cirkularno pismo šefovima diplomacija zemalja članica u kojemu ih je upoznala s argumentima o ocjeni da ne postoji puna suradnja Hrvatske s Haškim sudom.

Upozorila je da visokopozicionirane mreže u Hrvatskoj štite odbjeglog generala Antu Gotovinu te da je hrvatska Vlada ambivalentna glede njegova uhićenja.

Luksemburški premijer Jean Claude Juncker izjavio je nakon razgovora s Del Ponte da još nije donesena konačna odluka o početku pristupnih pregovora s Hrvatskom, ali da će oni početi 17. ožujka samo ako general Gotovina do tada bude predan Haškom sudu, a u suprotnom će se čekati da Hrvatska ispuni svoju obvezu pune suradnje s Den Haagom.

Hrvatska će učiniti "sve što može" kako bi ispunila "nezaobilaznu obvezu" izručenja Haškom sudu generala Ante Gotovine, istaknuo je u pismu, koje nosi nadnevak od srijede, ministar vanjskih poslova u ostavci Miomir Žužul, ne obećavajući, međutim, da će to pitanje biti riješeno do 17. ožujka kada bi trebali početi pristupni pregovori, prenosi u četvrtak agencija France presse, koja je od izvora u Bruxellesu dobila primjerak pisma.

Hrvatska vlada učinit će "sve što može" kako bi "u potpunosti surađivala s Haškim sudom i njegovom tužiteljicom" Carlom del Ponte kako bi se "generalu Gotovini sudilo u Den Haagu", poručuje Žužul.

Uhićenje generala Gotovine "ostaje nezaobilazna obveza" za Hrvatsku, "neovisno o odluci" Europske unije iz prosinca o uvjetovanom početku pristupnih pregovora sa Zagrebom 17. ožujka.

Žužul u pismu ističe kako je "uvjeren" da će Europska unija potvrditi 17. ožujka kao datum početka pregovora s Hrvatskom, prenosi France presse.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙