FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osuđeni otmičari Zagorčeva sina

ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Sva desetorica optuženih zaprošlogodišnju otmicu maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca sudje u petak proglasio krivima i osudio na kazne od jedne do sedamgodina zatvora.
ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Sva desetorica optuženih za prošlogodišnju otmicu maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca sud je u petak proglasio krivima i osudio na kazne od jedne do sedam godina zatvora.

Na nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda odvjetnici okrivljenih najavili su žalbe. Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) najavio je sa svoje strane žalbu na pojedine kazne za koje smatra da su premale.

Osim za otmicu sina umirovljenog ganerala, prvooptuženi Ivica Mateković te Marinko Gošuljević, Siniša Ježovita i Stevo Smrček proglašeni su krivima i za udruživanje u skupinu koja je planirala otmice djece još nekih bogatih građana. Mateković je kao organizator te skupine i "glavni" u otmici maloljetnog Tomislava Zagorca osuđen na jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora.

Najveća zatvorska kazna nakon Matekovića izrečena je desetooptuženom Hrvoju Petraču koji je, uz optuženu braću Mateković - Ivana, Libera i Nikolu, od veljače prošle godine u bijegu. On je osuđen na šest godina, a njegov sin Novica, koji se u medijima i na suđenju zajedno s ocem prikazivao prijateljem obitelji Zagorec, osuđen je na tri i pol godine zatvora.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića osudilo je na tri i pol godine Marinka Gošuljevića, Sinišu Ježovitu na tri godine i tri mjeseca, a Stevu Smrčeka na dvije godine i devet mjeseci zatvora. Ivan Bastalić osuđen je na tri godine i dva mjeseca, a Dario Jaić na godinu dana.

Libero i Nikola Mateković osuđeni su na godinu, odnosno godinu i pol dana zatvora.

Šestorica osuđenika koji su nakon otmice uhićeni u Zagrebu u sudnicu su dovedeni s lisicama na rukama iz Okružnog zatvora u Remetincu, gdje se nalaze od kraja veljače ili početka ožujka prošle godine. Vrijeme provedeno u pritvoru svima će biti uračunato u kaznu, pa će tako Dario Jaić nakon presude biti pušten na slobodu.

Maloljetni sin generala Zagorca otet je 23. veljače prošle godine ispred obiteljske kuće na Pantovčaku, a otmičari su ga pustili četiri dana kasnije, nakon što je njegov otac platio 750 tisuća eura, odnosno polovicu tražene otkupnine. Taj novac do danas nije pronađen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙