FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zorana Banić ustavnom tužbom traži ukidanje presude Vrhovnog suda

ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Osuđenica za ratni zločin u ŠkabrnjiZorana Banić podnijela je ustavnu tužbu na presudu Vrhovnog suda kojomje pravomoćno osuđena na šest godina zatvora, doznaje se danas odnjezina branitelja Luke Šuška.
ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Osuđenica za ratni zločin u Škabrnji Zorana Banić podnijela je ustavnu tužbu na presudu Vrhovnog suda kojom je pravomoćno osuđena na šest godina zatvora, doznaje se danas od njezina branitelja Luke Šuška.

Zorana Banić u ustavnoj tužbi tvrdi da su joj odlukom Vrhovnog suda prekršena ustavna prava na pravično i zakonito suđenje te jednakost pred zakonom. Od Ustavnog suda traži usvajanje tužbe, ukidanje presude Vrhovnog suda i vraćanje predmeta tom sudu na ponovno odlučivanje.

"Zorana Banić osuđena je za ratni zločin kao supočinitelj, a u presudi uopće nije opisana radnja iz koje bi se to moglo zaključiti", kaže njezin branitelj Šušak koji je ustavnu tužbu podnio prije dva dana.

On smatra da je pravo na pravično i zakonito suđenje prekršeno i jer se presuda temelji na proturječnim iskazima svjedoka koji su u vrijeme zločina u Škabrnji 1991. bili djeca i koji su, tvrdi Šušak, tijekom postupka mijenjali iskaze.

Banić se žali i na izreku presude kojom joj se, među ostalim, stavlja na teret da je sudjelovala u provođenju velikosrpske ideje, iako, kako kaže, u spisu ne postoji niti jedan detalj koji to potvrđuje.

Kao argument da joj je prekršeno ustavno pravo na jednakost pred zakonom navodi kako "ne postoji slučaj u pravosuđu Hrvatske da se na sličan način osuđuju građani hrvatske nacionalnosti, kao supočinitelji" i pritom spominje slučajeve Koranski most, Medački džep i Lora.

Banić je od Ustavnog suda zatražila da se pri odlučivanju o njezinoj tužbi izuzmu suci Vice Vukojević i Milan Vuković za koje smatra da su "pristrani". Među ostalim, u tužbi se navodi da je Vuković kao predsjednik Vrhovnog suda, prije nego je postao ustavni sudac, izjavio kako Hrvati nisu mogli počiniti ratne zločine jer su vodili obrambeni rat. Banić smatra da takav stav utječe da Državno odvjetništvo neprocesuira zločine nad srpskim civilima.

Bivša medicinska sestra iz Zemunika Gornjeg Zorana Banić trenutno se nalazi u zagrebačkom Okružnom zatvoru, gdje čeka odluku o tome u kojoj će kaznionici služiti zatvorsku kaznu koja joj je odlukom Vrhovnog suda smanjena s deset na šest godina. Nju je zadarski Županijski sud u tri navrata proglasio krivom za sudjelovanje i supočinjenje ratnog zločina nad civilnim hrvatskim stanovništvom u Škabrnji, 18. studenoga 1991. Tada su u tom mjestu u zadarskom zaleđu ubijena 43 civila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙