FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica ispod najviših razina u zadnja dva tjedna

LONDON/FRANKFURT , 2. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Mješoviti poslovnirezultati i rast cijena nafte spustili su u srijedu cijene europskihdionica s najviših razina u protekla dva tjedna, pri čemu su najvišebile pogođene one proizvođača čelika.
LONDON/FRANKFURT , 2. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Mješoviti poslovni rezultati i rast cijena nafte spustili su u srijedu cijene europskih dionica s najviših razina u protekla dva tjedna, pri čemu su najviše bile pogođene one proizvođača čelika.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio oko 0,5 posto, na 4.974 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,13 posto, na 4.377 bodova.

Nove naznake naglog jačanja cijena željezne rude pogodile su divove industrije čelika poput Arcelora. Dionice Arcelora i Corusa oslabile su po jedan posto nakon što je Baosteel, najveći kineski proizvođač čelika, slijedio japanske čeličane pristavši na 71,5-postotno povećanje cijena željezne rude. Pojeftinile su i dionice kompanija Rio Tinto i Anglo American također za jedan posto.

Ulagači svoju pozornost usmjeravaju očekivanom govoru čelnika američke središnje banke Fed Alana Greenspana o izgledima za američko gospodarstvo i fiskalnim pitanjima, u potrazi za svakom naznakom da bi američka središnja banka mogla zaoštravati monetarnu politiku brže nego se očekivalo.

"Sve ukazuje na to da će Fed nastaviti zaoštravati monetarnu politiku dosadašnjim tempom. Sumnjamo da će se puno promijeniti izjave Greenspana, no budući da govori pred odborom za proračuni vjerojatno će imati više za reći o potrebi konsolidacije manjka", ukratko je komentirao ekonomist u londonskom Bear Stearnsu, David Brown.

Lošem raspoloženju pridonijele su i visoke cijene nafte, koje su na američkom tržištu nešto ispod 52 dolara, budući potiču zabrinutosti da će visoki energetski troškovi naštetiti zaradama kompanija.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,3 posto, na 11.813 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙