FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak 10. veljače

ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za četvrtak, 10. veljače.
ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 10. veljače.

ZAGREB - Francuski i njemački ministar europskih poslova, Claudie Haignere i Hans-Martin Bury posjetit će Zagreb. Tijekom posjeta sastat će se s predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom (11 sati, Banski dvori) i ministricom europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović (12 sati, MEI, Petretićev trg 2. Izjave za novinare u 13 sati). Teme razgovora bit će europska pitanja i približavanje Hrvatske Europskoj uniji.

BEOGRAD - Na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu nastavlja se suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine. Za ubojstvo najmanje 192 ratna zarobljenika na Ovčari optuženo je 16 pripadnika bivše Teritorijalne obrane Vukovara i pripadnika paravojne postrojbe "Leva Supoderica", koju je 1991. godine u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka haaškog optuženika Vojislava Šešelja. Optužnica tereti nekadašnjeg zapovjednika Teritorijalne obrane Vukovara Miroljuba Vujovića i njegovog zamjenika Stanka Vujanovića da su organizirali i naredili ubojstvo i mučenje 192 ratna zarobljenika iz vukovarske bolnice. Svi optuženi u svojim su obranama negirali da su počinili zločin za koji su optuženi.

LUXEMBOURG - Američka državna tajnica Condoleezza Rice u Luxembourgu nastavlja turneju po Europi. Na kraju posjeta najavljena je zajednička konferencija za novinare Rice, luksemburškog ministra vanjskih poslova Jeana Asselborna, europske povjerenice za vanjske poslove Benite Ferrero Waldner i povjerenika EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane.

NICA - U francuskom ljetovalištu Nici održava se neformalni sastanak ministara obrane zemalja članica NATO-a, na kojem će se ponajviše raspravljati o stanju i Iraku i mirovnoj operaciji Sjeveroatlanskog saveza u Afganistanu. Ministri će se također susresti s ruskim kolegom Sergejem Ivanovim s kojim će razgovarati o zajedničkom obrambenom djelovanju i reformi ruskih oružanih snaga.

LONDON - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan dolazi u Veliku Britaniju, gdje će se sastati s britanskim premijerom Tonyem Blairom i ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom. Nakon Londona, Annan putuje u Muenchen na 41. konferenciju o sigurnosti.

Dežurni urednici:

Noć: Vedrana Mrša

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Sonja Djerasimović/Darko Vlahović

Navečer: Duška Gerić Koren

telefon: 385 1 4808 645

telefax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙