FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvati uhićeni u Negotinu poznati po brojnim kaznenim djelima u Hrvatskoj

ZAGREB, 1. ožujka 2005. (Hina) - Dvojica hrvatskih državljana TomislavMarjanović i Robert Matanić, koje je jučer uhitila srbijanska policijau Negotinu, hrvatskoj policiji su poznati po brojnim kaznenim djelima,a za Marjanovićem je u tijeku raspisivanje međunarodne tjeralice jerje izbjegao služenje zatvorske kazne na koju je osuđen u Zadru zbogimovinskog kriminala, doznaje se u hrvatskom MUP-u.
ZAGREB, 1. ožujka 2005. (Hina) - Dvojica hrvatskih državljana Tomislav Marjanović i Robert Matanić, koje je jučer uhitila srbijanska policija u Negotinu, hrvatskoj policiji su poznati po brojnim kaznenim djelima, a za Marjanovićem je u tijeku raspisivanje međunarodne tjeralice jer je izbjegao služenje zatvorske kazne na koju je osuđen u Zadru zbog imovinskog kriminala, doznaje se u hrvatskom MUP-u.

Robert Matanić u ovom trenutku nije predmet nikakve kaznene obrade u Hrvatskoj, no za Marjanovićem se od sredine veljače ove godine tragalo na području Hrvatske jer se nije pojavio na odsluženju kazne zatvora od godine i mjesec dana na koju je osuđen u Zadru, izjavio je Hini glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun, ne navodeći njihova puna imena.

Kazao je da hrvatski MUP još nije zaprimio od srbijanske policije pismeno izviješće o jučerašnjem uhićenju dvojice hrvatskih državljana u negotinskom hotelu "Ineks-Krajina".

Srbijanski MUP je službeno objavio da se Marjanović predao u ponedjeljak ujutro oko osam sati, dok je Matanić ostao zabarikadiran u sobi, naoružan vatrenim i eksplozivnim oružjem i pritom tražio razgovor s predstavnicima MUP-a Srbije.

Matanić je javnosti postao poznat u rujnu prošle godine kada je za njim i još nekim hrvatskim državljanima u bugarskoj raspisana međunarodna tjeralica.

U Hrvatskoj trenutno nije predmet nikakve kaznene obrade, pa policija ne može niti tražiti njegovo izručenje od Srbije. On je u Hrvatskoj od 1995. do 2002. šest puta kazneno prijavljen zbog zlouporabe oružja, iznuda, razbojništava i još nekih djela s elementima nasilja.

Mehun kaže da je MUP sve informacije o njemu dostavio bugarskoj policiji, koja ga sumnjiči da je sudjelovao u mafijaškim ubojstvima.

Marjanović je od 1995. evidentiran zbog 55 kaznenih djela, među kojima i krivotvorenja novca, teških krađa i krađa automobila.

Na temelju sudskog naloga u Hrvatskoj je od 17. veljače ove godine za njim raspisana potraga jer se nije pojavio u zatvoru, gdje bi zbog imovinskog kriminala trebao provesti godinu i mjesec dana.

Hrvatska bi zbog toga mogla tražiti njegovo izručenje, no prije službenog zahtijeva za Marjanovićem se mora raspisati i međunarodna tjeralica. Stoga je MUP od suda već zatražio raspisivanje međunarodne tjeralice, nakon čega će se Srbiji i Crnoj Gori uputiti i službeni zahtjev za Marjanovićevim izručenjem, kazao je Mehun.

Kako je neslužbeno rečeno agenciji Beta, Matanić je u negotinskom hotelu imao ručnu bombu te je prijetio da će se ubiti ako ne bude predan predstavnicima Hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori ili ako mu se ne omogući susret s veleposlanikom Republike Hrvatske u SCG.

Srbijanska policija je u ponedjeljak pokušala uhititi Matanića nakon dojave da je s putovnicom na svoje ime zajedno s Marjanovićem, prešao državnu granicu SCG i Bugarske te da se zbog lošeg vremena zadržao u hotelu u Negotinu.

Protiv Matanića, kako javlja Beta, raspisana je tjeralica u Srbiji i Crnoj Gori zbog šverca oružja, a neslužbeno se doznaje da je Matanić osumnjičen za više kaznenih djela u Bugarskoj, među kojima i za neka ubojstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙