FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: U slučaju Gotovine hrvatske vlasti počele prekasno djelovati

postavila Hrvatskoj nemoguć zahtjev tražeći daizruči odbjeglog generala Antu Gotovinu Haškom sudu kao preduvjet započetak pregovora o uključenju.
Washington,28. veljače(Hina) - The New York Times u ponedjeljak prenosi ocjenu hrvatske ministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar-Kitarović da je Europska unija postavila Hrvatskoj nemoguć zahtjev tražeći da izruči odbjeglog generala Antu Gotovinu Haškom sudu kao preduvjet za početak pregovora o uključenju.

NYT u članku svog izvjestitelja iz Zagreba navodi riječi Grabar-Kitarović da je EU dovela aplikaciju Hrvatske u zastoj zahtjevom da hrvatska Vlada uhiti Gotovinu prije početka pregovora o uključenju 17. ožujka te navodi kako ministrica tvrdi da nema dokaza da je Gotovina u Hrvatskoj premda Haški sud kaže da jeste.

Grabar-Kitarović kaže da se zahtjevom za uhićenjem Gotovine dolazi na mrtvu točku i stvara vrlo opasna situacija jer "on nije u Hrvatskoj" te postavlja pitanje "što onda Hrvatska može učiniti?", navodi list.

Zapadni diplomati kažu da nije vjerojatno da će njezine riječi pomoći, napominje list navodeći izjavu neimenovanog zapadnog dužnosnika koji kaže da "još uvijek postoji dojam da oni ne čine sve što mogu" i dodaje da se Hrvatska mora prvo time pozabaviti tim pitanjem.

NYT piše da je hrvatska koalicijska vlast predvođena HDZ-om od dolaska na vlast u prosincu 2003. učinila više nego bilo koji susjed Hrvatske iz bivše Jugoslavije u progonu osumnjičenih za ratne zločine koje traži Haški sud te da je devet pripadnika sigurnosnih snaga izručeno Sudu prošle godine.

Do nedavno hrvatska Vlada nije javno pozivala na uhićenje Gotovine zabrinuta da će izgubiti potporu nacionalista koji ga smatraju herojem, nego je pozivala da se optuženici predaju no, nastavlja list, prošloga mjeseca predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader su u zajedničkom televizijskom nastupu pozvali na uhićenje generala, policiji je zapovjeđeno da izvijesti o informacijama koje mogu voditi njegovom uhićenju, a Gotovinina imovina je zamrznuta prošloga tjedna.

List zaključuje mišljenjem diplomata i komentatora u Hrvatskoj da je malo sumnje da hrvatska Vlada želi izručiti Gotovinu Den Haagu, ali kažu da djeluje prekasno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙