FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordan broj kandidatura za Nobelovu nagradu za mir 2005.

OSLO, 24. veljače 2005. (Hina/AFP) - Broj potencijalnih dobitnikaNobelove nagrade za mir dosegao je ove godine novi rekord s gotovodvjesto osoba i organizacija na popisu kandidata, objavio je Nobelovinstitut u četvrtak.
OSLO, 24. veljače 2005. (Hina/AFP) - Broj potencijalnih dobitnika Nobelove nagrade za mir dosegao je ove godine novi rekord s gotovo dvjesto osoba i organizacija na popisu kandidata, objavio je Nobelov institut u četvrtak.

Taj tradicionalno tajni popis sadržava 163 imena pojedinaca i 36 organizacija, rekao je direktor Instituta Geir Lundestad.

Među mogućim dobitnicima nagrade su predvodnici demokratske obnove istočne Europe, poput predsjednika Ukrajine Viktora Juščenka i Gruzije Mihaila Saakašvilija ili bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela.

Izgleda imaju i nevladine organizacije koje su pružale pomoć žrtavama tsunamija, navode promatrači i spominju Oxfam i Save the Children.

Šezdeset godina nakon bacanja prve atomske bombe na Hirošimu, i u trenutku kada Iran i Sjeverna Koreja dominiraju vijestima, borba protiv nuklearnog širenja mogla bi biti odlučna u dodjeli nagrade.

Među mogućim kandidatima je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), disidentski izraelski nuklearni fizičar Mordechai Vanunu i japansko udruženje Hidankyo u kojem su okupljeni preživjeli atomskih bombardiranja Hirošime i Nagasakija.

Odbor za Nobelovu nagradu donosi svoju odluku uglavnom u rujnu, a imena dobitnika objavljuju se sredinom listopada.

Nagrada koja se sastoji od diplome, zlatne medalje i čeka od 10 milijuna švedskih kruna (oko 1,1 milijuna eura), tradicionalno se predaje u Oslu 10. prosinca, na dan obljetnice smrti utemeljitelja.

Prošle godine je među 194 kandidata, što je bio rekordni broj, odbor izabrao Kenijku Wangari Maathai, prvu Afrikanku i prvu ekološku aktivisticu koja je dobila Nobelovu nagradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙