FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački javni dug dosegnuo 1.390 milijardi eura

WIESBADEN, 28. veljače 2005. (Hina/dpa) - Njemački javni dug dosegnuoje krajem prošle godine 1.390 milijardi eura, što je 5,2 posto više uodnosu na isto razdoblje godine ranije, objavili su u ponedjeljaknjemački dužnosnici.
WIESBADEN, 28. veljače 2005. (Hina/dpa) - Njemački javni dug dosegnuo je krajem prošle godine 1.390 milijardi eura, što je 5,2 posto više u odnosu na isto razdoblje godine ranije, objavili su u ponedjeljak njemački dužnosnici.

Savezni ured za statistiku sa sjedištem u Wiesbadenu upozorio je da su te brojke preliminarne i napomenuo da porast javnog duga za 69 milijardi eura obuhvaća 41 milijardu eura duga savezne države, koji je porastao za pet posto.

Dugovi 16 saveznih zemalja porasli su za 28 milijardi eura, što je 6,8 posto više nego u 2003., dok su dugovi lokalnih jedinica uprave ostali stabilni, pokazali su službeni podaci Saveznog ureda za statistiku.

Ured je kazao da je porast javnog duga posljedica pojačanog zaduživanja savezne vlade i saveznih država koji na taj način nastoje pokriti jaz između prihoda i troškova. Porastao je i broj prekonoćnih pozajmica koje bi trebale pokriti kratkoročne probleme s likvidnošću.

Savezni ured za statistiku naglasio je da će cjelovito fiskalno izvješće za 2004., utemeljeno na maastriškim kriterijima monetarne stabilnosti, objaviti 16. ožujka. Po tim kriterijima ukupna zaduženost zemlje članice ne smije premašivati 60 posto njezinog BDP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙