FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi skromni tjedni dobici burzovnih indeksa u 2005.

NEW YORK/LONDON, 30. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - U jeku sezoneizvješćivanja o poslovnim rezultatima korporacija ostvarenih u zadnjemlanjskom tromjesečju svjetska tržišta dionica prošloga su tjednapostigla prve skromne tjedne dobitke od početka godine.
NEW YORK/LONDON, 30. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - U jeku sezone izvješćivanja o poslovnim rezultatima korporacija ostvarenih u zadnjem lanjskom tromjesečju svjetska tržišta dionica prošloga su tjedna postigla prve skromne tjedne dobitke od početka godine.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,3 posto, na 10.427 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,08 posto na vrijednosti, završivši tjedan na 2.035 bodova.

Američki burzovni indeksi početkom tjedna spustili su se na nove ovogodišnje najniže razine, pri čemu su najviše bile korigirane cijene tehnoloških dionica. Tehnološki Nasdaq spustio se na 2.008 bodova, a Dow Jones na 10.368 bodova. To je istaknulo ionako slabu izvedbu burzi od početka godine, kako raspoloženjem ulagača dominiraju zabrinutosti da će rast korporativnih zarada usporiti, cijene nafte nastaviti jačati, kamatne stope rasti, a veliku brigu ulagačima predstavlja i napeta situacija u Iraku uoči izbora.

Cijena barela nafte na njujorškom tržištu ponovno je krenula prema 50 dolara, što je korigiralo cijene dionica industrijskih kompanija, no potaknulo rast energetskih kompanija poput Exxon Mobila. "Slabljenje cijena dionica mogao bi biti rezultat smanjenih zarada ili usporavanja gospodarskog rasta, pa čak i neizvjesnosti u vezi iračkih izbora", kazao je John Hughes, direktor pri Epiphany Equity Researchu. "Nasilje eskalira i kao mač visi nad tržištem".

U tehnološkom sektoru loše je odjeknula vijest njemačkog Infineona da očekuje slabiju prodaju čipova i pad zarade u ovome tromjesečju. U prosjeku su se cijene dionica proizvođača čipova spustile za dva posto. Među vodećim gubitnicama bila je i dionica softverske kompanije Autodesk, oslabjevši 12 posto nakon što joj je snižen investicijski rejting u očekivanju slabije prodaje. Dionica farmaceutskog diva Merck, pak, potonula je 10 posto zbog nove loše vijesti - njegov drugi najprodavaniji lijek Fosamaq sudskom odlukom izgubit će patentnu zaštitu 10 godina ranije od očekivanja.

No, u konačnici su prevladale dobre vijesti iz korporacija, što je pomoglo oporavku dionica. Blue-chip kompanija Johnson &Johnson ostvarila je rast cijena dionica od 3,6 posto po objavi dobiti za četvrto tromjesečje iznad očekivanja analitičara. Isticao se i američki proizvođač kemikalija DuPont, čije su dionice ojačale 1,2 posto po objavio procjena rasta dobiti u 2005. Na dobitku su bile i dionice proizvođača čelika, pri čemu su one AK Steel, po objavi boljih od očekivanja tromjesečnih rezultata poslovanja, ojačale 2,4 posto, samo dan nakon što je US Streel izvijestio o golemom profitu. Njegove su dionice ojačale 1,6 posto.

"Na tržištu se dogodilo previše prodaja. U razdoblju od samo tri tjedna raspoloženje se promijenilo od vrlo pozitivnog uslijed dobrih gospodarskih pokazatelja i korporativnih zarada, do vrlo negativnih. Tehnički gledano, prodaja je otišla predaleko", ocijenio je Sam Rahman, menadžer pri Baring Asset Managementu.

Uz dobre poslovne rezultate poslovanja američkih kompanija, odličnom raspoloženju ulagača doprinio je i podatak o rastu povjerenja potrošača u SAD-u u siječnju. "Rast cijena dionica rezultat je niza dobrih izvješća o zaradama. Podatak o potrošačkom povjerenju također je prilično dobar", ocijenio je strateg u njujorškoj brokerskoj kući Spencer Clarke, Michael Sheldon.

Na europskim burzama indeksi su se raznoliko kretali, kako su razočaravajuće vijesti iz tehnološkog i automobilskog sektora pritiskale dionice, dok su dionice naftnih i rudarskih kompanija jačale u očekivanju nastavka snažne potražnje za sirovinama. Londonski Ftse indeks porastao je u proteklih sedam dana 0,6 posto, na 4.832 boda. Frankfurtski DAX indeks istodobno je oslabio 0,3 posto, na 4.201 bod.

Komentari o profitnim marginama iz njemačkog softverskog diva SAP-a oneraspoložili ulagače i nadmašili jačanje dionica telekom sektora. Dionice SAP-a oslabile su dva posto nakon što je taj najveći svjetski proizvođač poslovnog softvera objavio da bi profitne margine mogle stagnirati u 2005. unatoč rastu prihoda od glavnih licenci. "Moglo bi biti i gore. U nedostatku stvarnog pokretačkog čimbenika za tržište dionica, ulagači vrlo senzitivno reagiraju na bilo koju vijest o profitnim marginama ili izgledima", kazao je strateg u ABN AMRO Rolf Elgeti.

Infineonove prognoze nastavka pada prihoda i zarade tijekom prva tri ovogodišnja mjeseca srušile su cijene dionica toga njemačkog diva industrije čipova za 2,7 posto, dok su naznake nastavljenog usporavanja u globalnoj potražnji za čipovima pogodile raspoloženje ulagača čitavog sektora. Zabrinutosti oko rastućih cijena sirovina pritisnule su dionice poput Thyssen Kruppa, koje su oslabile četiri posto, dok su visoke cijene nafte pogodile dionice automobilskih proizvođača DaimlerChryslera i Volkswagena.

Glasine o preuzimanjima u sektoru roba široke potrošnje koje su se tržištem proširile nakon što je Procter &Gamble objavio preuzimanje tvrtke Gillete za 57 milijardi dolara, potaknule su jačanje dionica ostalih pripadnika toga sektora. Pritom su dionice britanskog Reckitt Benckisera porasle tri posto, britansko-nizozemskog Unilevera za 0,67 posto i njemačkog Henkela za dva posto. "Tržišta bi se trebala kretati u uskim rasponima trgovine tijekom najvećeg dijela u prvoj polovini ove godine a potom ponovno krenuti uzlazno u svibnju kada će splasnuti cijene nafte, ulagači budu uvjereni u kvalitetne zarade te uz moguće smanjenje kamatnih stopa u eurozoni, što će biti od pomoći", izjavio je Pierre Vignaud, analitičar pri CIC Securities.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je u tome razdoblju 0,7 posto, dosegnuvši 11.320 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙