FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Pučki pravobranitelj Jurica Malčić upozorio je da pojedine odredbe Uredbe o obvezama iz područja nacionalne sigurnosti za pravne i fizičke osobe u telekomunikacijama omogućavaju neograničeno i nekontrolirano tajno prikupljanje podataka o građanima, te je stoga Ustavnom sudu uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti te uredbe. "Postoje prijepori da li se radi o nezakonitoj primjeni dobrih propisa ili možda o tome da sami propisi generiraju ponašanja koja se mogu svrstati u nezakonita", rekao je Malčić i ustvrdio da samo Ustavni sud može donijeti meritornu odluku, o tome je li neki propis ustavan ili ne, zakonit ili ne. Na prvoj konferenciji za novinare u funkciji pučkog pravobranitelja, Malčić je rekao kako smatra da postoji ozbiljna sumnja da dio odredaba te uredbe omogućavaju Protuobavještajnoj agenciji (POA) da primjenjuje i koristi mjere tajnog prikupljanja podataka, bez pisanog naloga suca Vrhovnog suda i drugih ograničenja.

ZAGREB - Odvjetnici osuđenih na dulje zatvorske kazne zbog prošlogodišnje otmice maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca najavili su žalbe na današnju nepravomoćnu presudu, dok su tužitelji ustvrdili kako zagrebački Županijski sud nije mogao presuditi drugačije. "Mislim da je ovo jedina moguća odluka suda", izjavio je nakon objave osuđujuće presude ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer. Dometnuo je da će i USKOK, nakon što dobije pismeno obrazloženje presude, razmotriti podnošenje žalbi na presude osuđenicima kojima su izrečene manje zatvorske kazne. Izrazio je žaljenje što su Hrvoje Petrač i trojica braće Mateković i dalje nedostupni hrvatskom pravosuđu. Žganjer je potvrdio da je prvooptuženi Ivica Mateković nedavno boravio u jednom austrijskom zimovalištu te ustvrdio da bi netko za kim je izdana međunarodna tjeralica pod takvim okolnostima u Hrvatskoj sigurno bio uhićen.

ZAGREB - Nova, 13. sjednica Hrvatskog sabora, vjerojatno će biti sazvana 8., odnosno 9. ožujka, najavio je na saborskom zasjedanju potpredsjednik Sabora Darko Milinović. Time je odgovorio zastupniku HSS-a Anti Markovu koji je tražio da se, ako 12. sjednica završi danas, a nove neće biti do 17. ožujka, premijer Ivo Sanader obrati Hrvatskom saboru i iznese stajališta o pitanjima koja u javnosti pobuđuju nervozu, poput "slučaja Gotovina". Napomenuo je da Sabor kasni u ispunjavanju zadaća koje si je sam zadao, poput one da će donijeti rezoluciju o pristupanju Hrvatske EU-u.

ZAGREB - HSS-ovi zastupnici Luka Roić i Ante Markov apelirali su da se hrvatsko ribarstvo i brodogradnja spase od propasti. Na konferenciji za novinare, Roić i Markov nisu predvidjeli svjetlu budućnost Vladinu programu razvoja ribarske flote, tvrdeći da će se izgubiti u birokratskom labirintu. Unatoč tom programu, svaki će ribar i brodograditelj reći kako je sve po starom i kako se ništa ne miče s mjesta, tvrde HSS-ovci. Markov upozorava kako ribarima, odnosno "naručiteljima" najveći problem u tom programu predstavlja obveza da u obnovu ili izgradnju broda ulože "samo" deset posto vlastitih sredstava. Upravo je tih deset posto, u situaciji kad ribari jedva preživljavaju i održavaju prastaru flotu, najveći problem, kaže.

DUBROVNIK - Oporbeni Klub vijećnika SDP-a i Klub nezavisnih vijećnika u dubrovačkom Gradskom vijeću zatražili su razrješenje Srećka Kljunka, zamjenika gradonačelnice Dubrovnika. Gradski SDP je i gradonačelnicu Dubravku Šuicu, optužujući ju za sukob interesa, prijavio saborskom Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa. U ime devetorice vijećnika, potpisnika prijedloga za razrješavanjem dogradonačelnika Kljunka, predstavnici oporbe su rekli novinarima da je Kljunak ugrozio ugled dužnosti koju obnaša i ugled grada koji predstavlja, jer je na Općinskom sudu u Dubrovniku 11. veljače nepravomoćno osuđen na 12 mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, zbog ugrožavanja života i imovine. Gradonačelnica Šuica prijavljena je jer je, kako tvrde u SDP-u, "iskoristila političku funkciju u ishođenju građevinske dozvole za izgradnju svog privatnog stambenog objekta..."

VUKOVAR - Rješenjem Središnjeg državnog ureda za upravu odbijena je registracija stranke Hrvatska demokratska zajednica Vukovar 1990. sa sjedištem u Vukovaru, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik te stranke Danijel Rehak. Osnivači stranke zbog toga će pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom Republike Hrvatske, a kako bi spor mogao potrajati, na predstojeće lokalne izbore izići će kao Nezavisna lista Danijel Rehak.

ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije dodijelilo je tvrtki Menđušić gradsku radijsku koncesiju za Vinkovce, Radiju Banska Kosa za Beli Manastir i tvrtki Zagorje 89 za Oroslavje. Radio Banska Kosa i tvrtka Zagorje 89, poznatija kao Radio Oroslavje, "stari" su koncesionari. Predsjednik Vijeća za elektroničke medije Denis Peričić kazao je Hini da više nema nakladnika koji emitiraju s privremenom koncesijom.

ZAGREB - Od 13.30 zbog snijega zabranjeno je prometovanje kamionima s prikolicom i tegljačima s poluprikolicom na dionici autoceste A6, Rijeka-Zagreb, od Kikovice do čvora Bosiljevo1, izvijestio je Hrvatski autoklub. Trenutno nema prohodnog pravca kojim se mogu kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom kretati iz unutrašnjosti prema Dalmaciji, Kvarneru i Istri. Snijeg pada u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Lici i Gorskom kotaru te mjestimice u Slavoniji gdje smanjuje vidljivost i uzrokuje otežano prometovanje. Zbog snijega zabranjen je ulaz u Sloveniju na GP Jurovski Brod teretnim vozilima iznad 7.5 tona koji nemaju registracijske pločice Europske unije.

ZAGREB - Hvatajući troje bjegunaca u ukradenom automobilu policija je iza ponoći pronašla 15-godišnjakinju za kojom se tragalo jer je pobjegla iz odgojne ustanove, a potom je pronađeno još petero odbjeglih štićenika odgojnih domova, izvijestila je zagrebačka policija. Maloljetna odbjegla štićenica uhvaćena je dok je pokušavala pobjeći policiji u ukradenom automobilu "opel kadettu" u kojemu je bila s još dvojicom nepoznatih muškaraca. Za njom ej 21. veljače bila raspisana tjeralica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙