FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KBC Zagreb: odbačene optužbe u vezi pregleda kajmana

ZAGREB, 31. siječnja 2005. (Hina) - Pomoćnik ravnatelja KBC-a ZagrebBruno Buljević odbacio je danas medijske optužbe da je u KBC-uultrazvučno pregledan njegov kućni ljubimac kajman, ustvrdivši dareptil nije njegov, a pregledan je u sklopu znanstvenog projekta.
ZAGREB, 31. siječnja 2005. (Hina) - Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Bruno Buljević odbacio je danas medijske optužbe da je u KBC-u ultrazvučno pregledan njegov kućni ljubimac kajman, ustvrdivši da reptil nije njegov, a pregledan je u sklopu znanstvenog projekta.

"Jutarnji list" je u današnjem broju, pozivajući se na "dojavu skupine liječnika", objavio da je na odjelu dječje kardiologije KBC-a Zagreb krajem prošloga tjedna ultrazvukom pregledan kajman, gmaz sličan krokodilu, koji je Buljevićev kućni ljubimac.

No, Buljević je izjavio Hini da je ultrazvučni pregled kajmanova srca obavljen u sklopu znanstvenog projekta Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, koji vodi dječji kardiolog Ivan Malčić.

Projekt se zove "Etiopatogeneza srčanih bolesti kod djece", a u njegovu sklopu proučava se nastanak i razvoj rijetkih srčanih bolesti, rekao je Buljević.

Životinja je pregledana jer se na pedijatriji nalazi novorođenče s vrlo rijetkom bolešću spongiozne kardiomiopatije (spužvasto srce), a građa srca kod takvog djeteta odgovara građi srca reptila.

Rezultati snimanja srca i drugih pretraga koje se obavljaju u sklopu projekta omogućit će uvid u nastanak te bolesti, rano prepoznavanje i bolje liječenje, naglasio je.

Buljević dodaje da kajman nije njegov kućni ljubimac već je iz znanstvenih razloga, uz pomoć veterinara, posuđen iz trgovine za kućne ljubimce.

Životinja nije dovedena na pregled ni zato što bi bila bolesna već je, naprotiv, vrlo zdrava što su potvrdili i veterinari, rekao je.

Pacijenti nisu morali čekati zbog pregleda kajmana jer je obavljen izvan radnog vremena i na uređaju na kojem se ne pregledavaju ambulantni bolesnici, kazao je.

Buljević kaže da je priča o navodnom pregledu njegova kućnog ljubimca potekla iz anonimnog pisma, a uzrok joj je "ljubomora nekih kolega na znanstveni uspjeh projekta".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙