FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrkanje možda nije pokazatelj problema s disanjem

CHICAGO, 21. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Samo fizičkim pregledomusne šupljine i grla ne može se otkriti one ljude čije hrkanje upućujena puno ozbiljnije probleme s disanjem, objavili su znanstvenici uponedjeljak.
CHICAGO, 21. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Samo fizičkim pregledom usne šupljine i grla ne može se otkriti one ljude čije hrkanje upućuje na puno ozbiljnije probleme s disanjem, objavili su znanstvenici u ponedjeljak.

Jedina pouzdana metoda za dijagnosticiranje opstruktivne apneje spavanja složeni je test kojim se takvim osobama preko noći mjeri nekoliko parametara, kao što je protok zraka kroz nos i usta, hrkanje, zasićenje kisikom, električne aktivnosti mozga i položaj tijela, kažu liječnici sa Sveučilišta Ludwig-Maximilians u Muenchenu.

Taj problem, koji muči 4 posto stanovnika Sjedinjenih Država, uzrokuje uzastopne zastoje disanja, što pak dovodi do nesanice i drugih zdravstvenih problema.

Njemački znanstvenici analizirali su 101 pacijenta koji su se žalili na probleme s hrkanjem. Najprije su proučili njihove zdravstvene kartone i pregledali nos i grlo, a potom ih izložili cjelonoćnom testu.

Nalazi pacijenata kojima je prema testu otkrivena apneja nisu se po pregledu nosa i grla bitno razlikovali od onih koji nisu bolovali od te bolesti, utvrdili su stručnjaci.

"Ni zdravstveni kartoni niti anatomski parametri, odvojeno ili u kombinaciji, ne mogu se koristiti da bi razlučili pacijente s apnejom od onih koji samo hrču", piše u njihovom izvještaju.

"Ako nalazi upućuju na apneju, ili ako se pacijenti žale na dugotrajnu nesanicu, trebali bi primjeniti standardni složeni test", zaključuju njemački znanstvenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙