FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Zaštitari izbacili "izbrisane" iz zgrade banke

LJUBLJANA,22. veljače(Hina) - Zaštitari tvrtke "Sintal" su u noći sponedjeljka na utorak iz aule Ljubljanske banke u središtu Ljubljane,nakon upozorenja da za prosvjed nemaju dozvolu vlasnika objekta,izbacili skupinu od 11 članova društva "Izbrisani" koji su uponedjeljak tamo započeli štrajk glađu.
LJUBLJANA,22. veljače(Hina) - Zaštitari tvrtke "Sintal" su u noći s ponedjeljka na utorak iz aule Ljubljanske banke u središtu Ljubljane, nakon upozorenja da za prosvjed nemaju dozvolu vlasnika objekta, izbacili skupinu od 11 članova društva "Izbrisani" koji su u ponedjeljak tamo započeli štrajk glađu.

Kako je za slovensku agenciju STA izjavio predsjednik uprave zaštitarske tvrtke "Sintal" Robert Pestotnik, iz zgrade su odneseni nakon upozorenja da tamo ne mogu prespavati, kako su namjeravali jer bi to bilo u suprotnosti s pravilima o zaštiti.

Predstavnici štrajkaša tvrde da su iz zgrade uklonjeni iako su pola sata prije dolaska zaštitara dobili jamstvo da smiju ostati u zgradi u kojoj se nalaze i strana veleposlanstva, te predstavništvo Europske unije. "Izbrisani" tvrde da je prilikom akcije zaštitara jedan prosvjednik ozlijeđen.

11 predstavnika spomenutog društva koje zastupa interese preko 18.000 neslovenaca kojima je u veljači 1992. godine oduzet domicil jer nemaju slovenskog državljanstva prosvjeduje tražeći da se njihov status riješi u skladu s odlukom ustavnog suda iz 2003. godine.

Jučer ih je na njihov zahtjev posjetio i veleposlanik EU-a u Ljubljani Erwan Fouere. Slovenski premijer Janez Janša, čija je lanjska kampanja pred parlamentarne izbore uključivala i protivljenje rješavanja pitanja "izbrisanih" u paketu, izjavio je u ponedjeljak da se stvar može riješiti samo ustavnim zakonom s dvotrećinskom potporom, te da predmete treba rješavati pojedinačno i "odijeliti žito od kukolja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙