FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 25. siječnja

ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iinformacije za utorak, 25. siječnja.
ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje i informacije za utorak, 25. siječnja.

ZAGREB - Tvrtka za međubankarske usluge i informatički inženjering MBU prigodnom će svečanošću obilježiti 11. godina postojanja i 9. godina uvođenja MBNET-a u funkciju. Na skupu, koji će okupiti bankarske djelatnike, bit će prezentirana dostignuća u razvoju i primjeni platnih kartica i prateće infrastrukture za njihov prihvat u MBNET-u. (11 sati, Vijećnica HGK, Rosseveltov trg 2).

ZAGREB - Informatičko učilište Algebra predstavit će rezultate poslovanje u 2004. godini, a ujedno će najaviti i poslovne planove za ovu godinu. (13 sati, Europski dom, Jurišićeva ulica 1/I)

ZAGREB - Hrvatsko tržište bankarskih kredita u 2004. karakterizira usporavanje visokih stopa rasta kredita u odnosu na godine prije. Ukupni krediti hrvatskih poslovnih banaka u prvih deset mjeseci prošle godine porasli su za 10,4 milijardi kuna ili za 9,1 posto u odnosu na kraj 2003. godine, što je manje nego u istom razdoblju 2003. kada su krediti nominalno povećani za 13,4 milijarde kuna ili za 13,8 posto, podaci su Hrvatske narodne banke. Pritom su krediti stanovništvu u prvih deset prošlogodišnjih mjeseci povećani za 6,9 milijardi kuna, dok je u prethodnoj godini to povećanje iznosilo 10,1 milijardu kuna. Ukupni krediti banaka stanovništvu na kraju listopada 2004. iznosili su 61,9 milijardi kuna. Analitičari ocjenjuju da potražnja stanovništva za kreditima blago jenjava, a dolazi i do promjene u njihovoj strukturi.

ZAGREB - Uz posredovanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), tijekom prošle godine u inozemstvu je zaposleno 5.108 hrvatskih građana, doznaje se iz HZZ-a. Ti su radnici mahom zaposleni u Njemačkoj budući da je nakon stjecanja hrvatske neovisnosti jedino Njemačka, uz Sloveniju, produžila s Hrvatskom suradnju u zapošljavanju putem HZZ-a koja je za vrijeme bivše Jugoslavije postojala još sa Austrijom, Švicarskom i Francuskom. Najviše je tijekom prošle godine posredstvom HZZ-a zaposleno sezonskih radnika, njih 4.778. Riječ je uglavnom o poljoprivrednim radnicima koji odlaze u Njemačku, a najčešće su to stanovnici slavonskih županija.

ZAGREB - Oko 1.300 ovlaštenih mjenjača u Hrvatskoj, s približno 2.500 mjenjačkih mjesta, od početka ove godine u poslovanju mora koristiti neki od certificiranih zaštićenih računalnih programa. Certifikate za programska rješenja zaštićenog računalnog programa za ovlaštene mjenjače, na temelju javnog poziva Hrvatske narodne banke za prikupljanje ponuda, do sada je dobilo 30 pravnih osoba ili obrta, najnoviji su podaci HNB-a objavljeni početkom ovog tjedna. Certifikate izdaje središnja banka na temelju testiranja programa kojim je utvrđeno da su zadovoljeni kriteriji propisani Odlukom o uvjetima i načinu poslovanja ovlaštenih mjenjača, te uz suglasnost Ministarstva financija. Obveza korištenja certificiranih zaštićenih računalnih programa propisana je Zakonom o deviznom poslovanju.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/48 08 680

fax: 01/48 08 821

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xnz yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙