FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubičić najavio novi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u drugoj polovici godine

ZAGREB, 22. veljače 2005. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalne skrbiNeven Ljubičić najavio je danas da bi novi Zakon o medicinskipotpomognutoj oplodnji mogao biti usvojen u drugoj polovici godine,nakon što se definira stajalište prema terapijskom kloniranju.
ZAGREB, 22. veljače 2005. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić najavio je danas da bi novi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji mogao biti usvojen u drugoj polovici godine, nakon što se definira stajalište prema terapijskom kloniranju.

Dileme oko terapijskog kloniranja, a ne javni pritisci, glavni su razlog što je prijedlog zakona bio povučen iz procedure, rekao je Ljubičić na konferenciji za novinare nakon sjednice Upravnog odbora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Ako je bilo nezakonitih radnji u vezi s prodajom jajnih stanica, sud će identificirati krivce i kazniti ih, a da se to ne bi ponavljalo nužno je donijeti novi zakon koji će precizno definirati medicinski potpomognutu oplodnju, istaknuo je.

Sukobe u javnosti nekih liječnika Ljubičić je doveo u vezu s pretenzijama na čelno mjesto Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj dodavši da predstojnici klinika moraju biti osobe koje će struku usmjeriti gdje joj je mjesto, a ne u sfere politikanstva.

Napomenuo je da će bioetičko povjerenstvo morati razmotriti jesu li dva njihova člana, Zvonimir Šeparović i Ante Ćorušić, svojim izjavama u javnosti ugrozili rad povjerenstva, te najavio popunjavanje mjesta pomoćnika ministra koje je njegovim prelaskom na ministarsku dužnost ostalo upražnjeno.

Ljubičić je također ustvrdio da nestašice lijekova sigurno neće biti.

Rast troškova u zdravstvu s početka 2004. zaustavljen je, ali ne zbog štednje, nego zbog racionalizacije poslovanja, ocijenio je ministar zdravstva dodavši da je u zdravstvu počela financijska konsolidacija.

"Cilj je svakog razvijenog zdravstvenog sustava da bolesnik ne leži u bolnici nego obavlja preglede u specijalističko-konzilijarnoj zaštiti", rekao je Ljubičić napominjući kako se to želi postići i kod nas.

Naveo je da su troškovi liječenja u inozemstvu lani iznosili 15 milijuna kuna za 341 osobu, među kojima je najviše djece upućeno na kardijalnu kirurgiju.

Stoga će Ministarstvo zdravstva nastojati da se osnuju dva centra dječje kardijalne kirurgije u KBC-ima Zagreb i Rijeka.

Upravno vijeće danas je odlučilo da sve dojilje ubuduće imaju pravo na besplatan boravak u bolnici s bebom do šest mjeseci starosti, a ne samo one koje su bile udaljene 15 i više kilometara od bolnice. Posebnu stavku HZZO je odvojio za unapređenje zdravstvene zaštite mentalno retardirane djece.

Ljubičić je najavio nekoliko novih programa - uvođenje boljeg standarda za testiranje krvi u zavodima za transfuzijsku medicinu na antitijela i antigene za HIV i hepatitis C, reorganizaciju hitnih službi u Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te uvođenje sustava intervencijske kardiologije u tri bolnice u Zagrebu i Rijeci.

Najavio je da će HZZO sutra raspisati prvi natječaj putem objedinjene nabave za ugradbeni i potrošni materijal.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙