FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biškupić se vratio iz SAD-a

ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupićocijenio je vrlo uspješnim svoj posjet SAD-u, gdje je boravio na pozivameričke vlade i drugih institucija od 1. do 9. veljače.
ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić ocijenio je vrlo uspješnim svoj posjet SAD-u, gdje je boravio na poziv američke vlade i drugih institucija od 1. do 9. veljače.

Ministar je danas u zagrebačkoj zračnoj luci izjavio kako drži osobito važnim potpisivanje sporazuma između hrvatske i američke vlade o očuvanju kulturne baštine.

"U razgovorima s američkim političkim predstavnicima govorio sam o hrvatskim nastojanjima za ulazak u EU, ali i o ulasku u atlantske asocijacije, kao što je NATO", rekao je, dodavši kako je i za taj ulazak Hrvatska dobila podršku.

Po ministrovim riječima SAD želi da Hrvatska postane članicom EU-a, ali otvorene probleme glede toga ulaska Hrvatska mora rješavati sama.

Ministar je napomenuo kako je, osim političkih, vodio i vrlo intenzivne razgovore o kulturnoj suradnji i razmjeni između dviju zemalja.

Za posjeta Muzeju holokausta u Washingtonu s ravnateljicom muzeja razgovarao sam u suradnji i pomoći američkih stručnjaka u uređenju stalnoga postava u Spomen-području Jasenovac, izjavio je Biškupić, dodavši kako će oni u Jasenovcu održati i nekoliko seminara za hrvatske nastavnike povijesti, koji će na suvremen način govoriti mladima o značenju holokausta.

Za posjeta Knjižnici američkog Kongresa, kako je dodao, potpisan je sporazuma između te knjižnice i Ministarstva kulture RH koji će, ovisno o potrebama, pomoći u njezinoj opskrbi hrvatskim knjigama.

"Knjižnici nedostaje materijal o Domovinskom ratu, časopisi, što smatram velikim nedostatkom, te knjige iz područja znanosti i teologije hrvatskih autora", rekao je ministar, koji je u kongresnoj knjižnici održao predavanje o knjižničnom sustavu u Hrvatskoj te kulturi u tranzicijskim zemljama s posebnim osvrtom na Hrvatsku.

Ministar je podsjetio da je bio nazočan osnivanju lobističkog odbora u američkom Kongresu, gdje su 43 kongresmena potpisala da će lobirati za ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije.

U američkom Kongresu Biškupić je bio nazočan i obraćanju naciji američkog predsjednika Georgea W. Busha te tradicionalnom molitvenom doručku u Bijeloj kući.

Biškupić je izrazio zadovoljstvo što je bio i na proslavi sv. Vlaha u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Los Angelesu te u hrvatskoj crkvi u Washingtonu na misi za hrvatskoga blaženika Alojzija Stepinca, u povodu 45. obljetnice njegove smrti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙