FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavak solidnog rasta američkog gospodarstva u 2005.

WASHINGTON, 22. veljače 2005. (Hina/AFP) - Najveće svjetskogospodarstvo rast će solidnim tempom 2005. i uglavnom prebroditi nekemoguće teškoće izazvane strukturalnim manjkovima, no na tome putupredstoji novo podizanje kamatnih stopa, mišljenja su vodeći američkiekonomisti.
WASHINGTON, 22. veljače 2005. (Hina/AFP) - Najveće svjetsko gospodarstvo rast će solidnim tempom 2005. i uglavnom prebroditi neke moguće teškoće izazvane strukturalnim manjkovima, no na tome putu predstoji novo podizanje kamatnih stopa, mišljenja su vodeći američki ekonomisti.

Rast američkog bruto domaćeg proizvoda procjenjuje se u visini 3,6 posto u 2005., premda nešto sporije u odnosu na 4,4 posto koliko je iznosio u 2004., kazali su stručnjaci Nacionalnog udruženja poslovnih ekonomista (NABE).

"Naši prognostičari očekuju da će gospodarstvo napredovati solidnim tempom, unatoč potencijalnim preprekama koje predstavljaju naša dva deficita", kazao je Carl Tannenbaum, predsjednik pregleda projekcija toga udruženja i glavni ekonomist LaSalle Bank u Chicagu. "Iako bi fiskalna i trgovinska pitanja s kojima je zemlja suočena mogla imati značajan učinak u dugom roku, ne čini se da ona štete našoj kratkoročnoj gospodarskoj izvedbi", dodao je.

To tijelo od 37 vodećih poslovnih ekonomista očekuje smanjenje proračunskog manjka na 386 milijardi dolara u fiskalnoj 2005. s projiciranih 412 milijardi za 2004., ali i daljnje povećanje trgovinskog manjka koji se projicira u visini 615 milijardi dolara za isto razdoblje.

Rast kamatnih stopa, geopolitičke neizvjesnosti i oprez kompanija istaknuti su kao najveće zapreke koje bi mogle pogoditi gospodarski motor SAD-a. Vodeći ekonomisti također procjenjuju i da će američka središnja banka Fed do kraja godine povećati ključne kamatne stope na 3,5 posto, odnosno za puni postotni bod.

To stručno tijelo očekuje da će rast kamatnih stopa blago usporiti prodaju kuća, da će stopa nezaposlenosti u prosjeku iznositi 5,2 posto, a tečaj dolara prema euru stabilizirati se na 1,3 dolara za euro. Potražnja za dolarom vjerojatno će i dalje biti podupirana snažnom potražnjom stranih ulagača za američkom imovinom, kažu ekonomisti NABE-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙