FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smanjenje emisije stakleničkih plinova stajalo bi EU 0,5 posto BDP-a

BRUXELLES, 9. veljače 2005. (Hina/Reuters) - EK je procijenila da bismanjenje emisije stakleničkih plinova u EU za oko 1,5-postotna bodagodišnje u razdoblju nakon 2012. moglo smanjiti BDP u 2025. otprilike0,5 posto u odnosu na razinu koju bi dosegnuo da nije usvojena takvaaktivna politika borbe protiv promjene klime.
BRUXELLES, 9. veljače 2005. (Hina/Reuters) - EK je procijenila da bi smanjenje emisije stakleničkih plinova u EU za oko 1,5-postotna boda godišnje u razdoblju nakon 2012. moglo smanjiti BDP u 2025. otprilike 0,5 posto u odnosu na razinu koju bi dosegnuo da nije usvojena takva aktivna politika borbe protiv promjene klime.

Navedeni scenarij temelji se na pretpostavci da bi u aktivnostima usmjerenim na smanjenje globalnog zatopljenja sudjelovale zemlje širom svijeta, naglašeno je u dokumentu EK-a.

"Kada bi EU unilateralno smanjila svoju emisiju za sličan postotak a ostatak svijeta sjedio prekriženih ruku, troškovi bi mogli porasti za tri ili više postotnih bodova", upozorava Komisija.

Komisija će u srijedu predstaviti svoju buduću politiku prema globalnim klimatskim promjenama u okviru koje neće odrediti ciljeve smanjenja emisije stakleničkih plinova za razdoblje nakon 2012. već će se usredotočiti na uključivanje SAD-a i ostalih zemalja u borbu za zaustavljanje globalnog zatopljenja.

"Obveze smanjenja emisije koje bi EU bila spremna preuzeti u okviru takvog režima trebale bi ovisiti o razini i tipu sudjelovanja ostalih velikih aktera u emisiji", istaknuto je u nacrtu Europske komisije. "Zato Komisija ne preporučuje usvajanje specifičnog cilja smanjenja emisije u EU cilja u ovoj fazi", naglašava se u Bruxellesu.

Određivanje ciljeva smanjenja emisije bilo je ključni dio ekološke politike EU-a u okviru sudjelovanja u Protokolu iz Kyota koji cilja na smanjenje emisije ugljičnog dioksida u razvijenim zemljama u razdoblju od 2008. do 2012. za 5,2 posto ispod razine iz 1990.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙