FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o izvješću Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja

ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski sabor danas je 12. sjednicunastavio raspravom o Godišnjem izvješću o radu Agencije za zaštitutržišnog natjecanja za 2003.
ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski sabor danas je 12. sjednicu nastavio raspravom o Godišnjem izvješću o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za 2003.

Predsjednica Vijeća Agencije Olgica Spevec izvijestila je da su glavne aktivnosti Agencije u 2003. bile vezane uz prilagođavanje hrvatskog zakonodavstva vezanog uz tržišno natjecanje s legislativom EU.

Agencija je u 2003. 'otvorila' 150 upravnih predmeta, uglavnom procjene sporazuma, od kojih je riješila 78 posto, davala je mišljenja na prijedloge izmjena i dopuna zakona, radila na poslovima međunarodne suradnje.

Kao bitne slabosti u procesu zaštite tržišnog natjecanja u Hrvatskoj Spevec je navela nedovoljnu učinkovitost sudova u kontroli zakonitosti na tržištu, jer, upozorava, postupci na prekršajnim i upravnim sudovima traju oko tri godine, uglavnom zbog manjka specijaliziranih sudaca.

U prilog nedovoljnoj učinkovitosti sudova i sudaca iznijela je podatak da su od 1997. naplaćene tek četiri sudske kazne za kršenje zakona.

Predsjednica Vijeća Agencije stoga je predložila da kontrolu zakonitosti na tržištu, umjesto upravnog, provode trgovački sudovi, koji su, kaže, stručniji i bolje opremljeni za taj posao.

Klubovi su podržali spomenuto Izvješće, ali i istaknuli nužnost jače uloge Agencije u borbi protiv monopolizacije tržišta, koja, kažu, ima nepovoljne učinke na razvoj hrvatskog gospodarstva.

"Hrvatska je talac monopola kompanija i banaka koje nemaju nacionalnu odgovornost za razvoj gospodarstva i tržišta", rekao je Josip Leko (SDP), koji je pozvao Vladu da osigura veći značaj Agencije kao mjerila zakonitosti tržišnog poslovanja. Naglasio je potrebu da Agencija, suzbijanjem monopola na tržištu, bude predvodnica borbe protiv korupcije i mita.

Valter Poropat (IDS) kazao je da Agencija mora osigurati svim poduzetnicima ravnopravan položaj na tržištu, na kojemu, kaže, ključno mjerilo mora biti kvaliteta proizvoda i usluga.

Vladimir Kurečić (HDZ) zauzeo se za bolju specijalizaciju sudaca koji nadziru zakonitost tržišnog natjecanja, kak bi se podigla učinkovitost sudova i zajamčila pravna sigurnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙