FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: problemi zbog mjera tijekom Busheva posjeta

ZAGREB, 21. veljače 2005. (Hina) - Bruxelles je u ponedjeljak i utorakpoprište velike sigurnosne operacije zbog boravka američkogpredsjednika Georgea W. Bush čiji je to prvi posjet inozemstvu otkadje izabran za drugi mandat.
ZAGREB, 21. veljače 2005. (Hina) - Bruxelles je u ponedjeljak i utorak poprište velike sigurnosne operacije zbog boravka američkog predsjednika Georgea W. Bush čiji je to prvi posjet inozemstvu otkad je izabran za drugi mandat.

Bushov politički važan posjet Europi predstavljat će velik problem stanovnicima glavnog grada Belgije. Prije svega, očekuje ih prometni kaos budući da će neke ulice u srcu Bruxellesa biti zatvorene tijekom posjeta. Metro i cestovni promet u blizini zgrada Europske komisije i Vijeća bit će zatvoreni u utorak popodne kada Bush posjećuje te institucije.

Belgijski listovi također predviđaju da će bankomati ostati bez novca budući da su policajci koji u uobičajenim okolnostima prate vozila s novcem morati pomoći u sigurnosnoj operaciji.

Oko 2.500 gardista iz belgijske vojske i belgijska policija zajednički trebaju osigurati da posjet američkog predsjednika prođe bez problema, a Busha će pratiti i njegova osobna sigurnosna pratnja.

Što se tiče sjedišta europskih institucija, osoblje koje nije neophodno dobit će slobodan dan. U slučaju Komisije, to znači da će oko 2.000 ljudi dobiti slobodan dan, a ostat će ih samo stotinjak.

Glasnogovornik Komisije rekao je da su sigurnosni aranžmani bili tako komplicirani da su postojale dvije opcije: dati djelatnicima slobodan dan ili ih sve pustiti u zgradu ali ih potom ne puštati van. Zgrada Vijeća bit će "evakuirana" na sličan način.

Busheve tri noći u belgijskom glavnom gradu bile su uzrok i protokolarnih problema, prije svega gdje će se održati konferencija za novinare američkog predsjednika. On najprije u utorak u zgradi Vijeća susreće 25 europskih čelnika, potom ide preko puta u zgradu Europske komisije na susret s predsjednikom Joseom Manuelom Barrosom, vraća se natrag u zgradu Vijeća da bi održao konferenciju za novinare, pa ponovno ide u Komisiju na večeru.

Diplomati tvrde da je borba za mjesto press konferencije bila nešto nezamislivo, budući da su obje institucije pretendirale na nju. Manje problema nije bilo niti oko pitanja tko će stajati na pozornici uz Busha.

Zbog toga problema prošloga je tjedna i predsjedavajući EU luksemburški premijer Jean-Claude Juncker izgledao očajno.

"Pitam se hoće li bake u Ohiu i Texasu koje gledaju press konferenciju biti svjesne ogromnih priprema potrebnih za ovakav događaj. Čuo sam da bake u Ohiu odmah gase televizor ako primijete da se nalazimo u Vijeću a ne u Komisiji, ili obrnuto", našalio se Juncker.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙